Ovaj text želi biti ohrabrenje za srce kome je potrebna uteha. Prihvatimo ga kao poziv na razmišljanje, kao pocetnik koj stoji negde na našem frižideru kako ne bismo zaboravili znacajne stvari koje nas cekaju u toku dana. Neko on bude inspiracija za razocarane i nada za one koji krocaju prašnjavim putevima njihove svakodnevnice.

Evo petnest stvari koje ni po koju cenu ne smeš zaboraviti:

1. Tvoje postojanje je poklon ovome svetu pošto si remek delo stvoritelja svemira. On te je tako savršeno stvorio da se i sam cesto cudiš pri pomisli da ono što Bog uradi nema nikakve slicnosti sa ljudskim ostvarenjima. Na primer, i najlepše realizacije genija tokom istorije se ne mogu uporediti sa fantasticnom sposobnošcu tvoga tela i uma da živi, da otkriva, da se obnavlja. Ne zaboravi s toga da mu svaki dan kažeš koliko si mu zahvalan jer te je predivno stvorio.
2. Ne postoji niko kao ti. Ti si neponovljiv unikat. Cak kada i svi geneticari ovoga sveta pokušaju da od tebe naprave neku kopiju to ce biti samo bleda slika jedinstvenosti onoga što se nalazi u tvojim mislima, uspomenama i snovima. Bog je sve ucinio da bi se ti osecao vrednim, izuzetnim i korisnim. Celog svog života živi dostojan vrednosti koju si dobio.
3. Tvoje postojanje je obavijeno plaštom slobode. Bog je tebi dao ogroman potencija. Ipak, ostavio ti je mogucnost da od svoje egzistencije napraviš ono što ti želiš. Možeš biti sud za slavu i cast, takodje možeš razocarati Stvoritelja usmeravajuci dane života ka prolaznosti i bezvrednosti. Na tebi je da odluciš, ali slobodu ti niko nece ukinuti.
4. Svaki dan možeš pretvoriti u oazu srece i mira. Prolaziš kroz život sa osecanjem da si stalno u stanju napetosti. Bez prestanka trciš kako bi zadovoljio svoje osnovne potrebe. Ali znaj da postoji mogucnost da trcanju dodje kraj. Biblija ti porucuje da svakom danu posvetiš vremena koliko je potrebno i da se brineš samo za dogadjaje u njemu. Ona ce reci: «Ne brini se za sutra, jer sutra brinuce se za se.» Time ona napominje da imaš mogucnost rasterecenja svoga uma, da imaš pravo na odmor, na opuštanje. Pogledaj ljialjane, budi kao cvet, kao ptice na nebu jer si mnogo vredniji od svih vrabaca, jer si dete Cara svemira.
5. Secaj se tvojih uspeha i ne zaboravljaj Božja dobrocinstva. Tvoja sreca zavisi od perspektive iz koje posmatraš ovaj svet. Ti uvek možeš naci razloga za nezadovoljstvo, ali ce to samo povecati tvoju tugu. Ako te nadvlada razocarenje, ne jadi ti – usmeri misli svoje duše na ogromna dobra koja ti Bog daje iz dana u dan. Nauci se biti zadovoljan u svemu. Bice to ohrabrenje i snažna rec utehe za one koji su pogodjeni dramama života.
6. Bez obzira šta da se desi znaj da je Bog sa tobom. Neke situacije ti možda izgledaju bezizlazne. Tada se seti Davida i njegovog 23-ceg psalma. «Gospod je pastir moj, ništa mi nece nedostajati. Da podjem i dolinom sjena smrtnoga necu se bojati zla; jer si ti sa mnom; štap tvoj i plaica tvoja teši me.» Podji na Vavilnoski dvor i posmatraj tri Danilova druga. Smrt su gledali u oci ali su sa sigurnošcu izjavili: «Gospod naš kome verujemo, on ce nas izbaviti iz tvojih ruku care.» Zato nemoj da poviješ glavu pod teretom briga. Ako prodješ pored vode ona te nece potopiti ili preko vatre, nece te plamen zahvatiti.
7. Bog ce te osposobiti za sve što trebaš da obaviš. Možda misliš da nisi dovoljno sposoban. Bog ne gleda na tvoje slabosti, nece te ostaviti po strani. On ne bira samo sposobne, on osposobljava one koje voli. Milome svojemu on daje sna, i više od toga, on ga vencava dobrotom i milošcu. Prihvati zato blagodat Božju i sa njom si dobio sve. Dakle, tvoj uspeh ne zavisi od tvojih kapaciteta vec od tvoje spremnosti da se podciniš Božjoj volji i omoguciš mu da kroz tebe ostvari svoje planove.
8. Ne boj se. Isus je svojim ucenicima ostavio prelepu poruku spokojstva: «Da se ne plaši srce vaše i da se ne boji.» Možda ce te prijatelji izneveriti ili ceš izgubiti posao. Racuni ce koji put biti preveliki a tvoje zdravlje vrlo slabo. Ipak, na krmi tvoga broda stoji Car nad Carevima i on kaže: «Ne boj se cega ceš postradati, budi veran, drži se mene i ja cu se postarati.»
9. Mnogi snovi cekaju da ih pretociš u stvarnost. Nemoj nikada prestati da sanjaš. To je jedini put da prevazidješ dramaticnu monotonost sadašnjice. Stega formalizma, neodoljivi naleti obaveza pokušace da uguše tvoju inicijativu. Ali ima tako puno mogucnosti za delovanje za sve koji su spremni da napuste utabane staze ljudske prosecnosti. Živi zato za tvoje snove. Nedaj nikome pravo da upravlja tvojom maštom. Zar nisi stvoren za nešto lepo, za nešto bolje od onoga što sada doživljavaš? Znaj, Bog te poziva da sanjaš o velikim stvarima jer je on jako visoko, više od svih tvojih snova, on ti sprema nešto što oko nije videlo, što uho nije culo i što na um coveku nije došlo. Imitiraj tvoga stvoritelja, budi kreativan.
10. Budi spreman da donosiš dobre odluke. Mnogi se ustrucavaju da izvrše izbor u svome životu bojeci se negativnih posledica svojih stavova tako da ostaju bez inicijative prepuštajuci se slucaju, ocekujuci da im se život osmehne i stvari same po sebi podju na dobro. Ali ti nemoj nikada prihvatiti stihijsko postojanje. Zauzmi tvoj stav, stoji iza njega iskreno i hrabro. Ako je motiv bio ispravan, ako si vodjen dobrim principima ne boj se poraza – ljubav nikada nemože biti poražena.
11. Žrtvuj se za ostvarenje pravih vrednosti. Ako si shvatio da postoji nešto vredno u životu nemoj to ostaviti po strani. Živi za to, žrtvuj se, daj sve od sebe kako bi dobro mogao napredovati. Možda ce ti to biti teško, možda ce ti izgledati da se u njegovo ostvarenje mora uložiti previše truda, ipak nastavi sa radom. Ako ne postoji delo za koje si spreman umreti onda ne postoji i razlog tvoga postojanja. Žrtvuj se za ono što je neprocenjivo vredno u tvojim ocima pa ce to dati tvojoj egzistenciji neprocenjivu vrednost.
12. Ne shvataj sve previše ozbiljno. Možda se bojiš da oni koji te okružuju zauzmu previše nonšalantan stav prema onome što ti život znaci. U tom slucaju podceti se da rešenje nije u ozbiljnosti, u preciznosti, u nepogrešivosti. Ako nešto krene lošim putem shvati da se to može svakome desiti i da je moguce sve ispraviti. Tvoj Bog je otac prave, savršene radosti. Zato i ti budi opušten, prepuštajuci stvari u njegove ruke, tako ce se tvoj pogled na svet i njegova zbivanja promeniti onima koji sa poverenjem hodaju stazama vecnosti jer svaki koj je rodjen od Boga pobedjuje svet. I vera je naša ova pobeda koja pobedi svet.
13. Investiraj u ljude a ne u materijalne vrednosti. Stvari mogu biti privlacne, one te mogu cak i pocetiti na osobe koje voliš ali budi siguran da ljubav za prolazna ostvarenja ljudskog uma ne može zadovoljiti potrebe tvoje duše. Najbolja kola, savršene zamisli tvojih arhitekta i sva najbolja dostignuca tehnologije ne saosecaju kao što je to spreman da ucini prijatelj. Uloži s toga u ljude i budi njihov prijatelj. Naci ceš tako puno onih koji su spremni da budu prijatelj, koji su verniji od brata, koji su spremni da sebe daju za druge.
14. Radimo uvek na zbližavanju ljudi. Mnogi stavljaju sebe na prvo mesto i posmatraju sve iz tog ugla. Za njih su neki dobri, neki loši i to mišljene uvek dele sa svojim prijateljima. To kasnije dovodi do sumnje, konflikta i neogranicenih kriterijuma na prvom mestu. Ti ne pristaj na to, ti nemaš pravo nikome suditi, nikoga klasirati. Za tebe su svi deca nebeskog Oca. Ako možeš nešto da uciniš da ljude zbližiš, ne oklevaj, a sve razdore izbriši sa programa svojih aktivnosti. Onda ceš raditi u duhu svog Spasitelja koj je u toku svog boravka na Zemlji sve privukao k sebi. U protivnom slediceš uzor kneza ovoga sveta koj je podelio ne samo ovu Zemlju, vec je i klicu razdora uneo u samo nebo.
15. Imaj uvek na umu da ništa nije prekasno. Svakodnevno ceš se boriti sa vremenom. Imaceš osecaj da mnogo puta si poražen i da je vreme izgubljeno ali znaj, ukoliko si izvršio izbor za vecnost i ukoliko si se pomirio sa Bogom i ljudima više ništa nije prekasno. Nepostoji neka tako hitna stvar a da se sa puno ljubavi ne može ostvariti sutra. Ipak ne gubi iz vida cinjenicu da ako se nisi spirajteljio sa Bogom vec danas za tebe sve može biti prekasno. Prihvati ga kao svog prijatelja, danas je vreme za spasenje. Danas je najbolje vreme, izaberi da budeš živ ti i seme tvoje.

(175)

15 stvari koje nesmeš zaboraviti