Miloš, osoba od 45 godina starosti, nedavno je priznao svome doktoru: «Borim se sa hroničnom konstipacijom od kada znam za sebe. Pokušao sam sve što se moglo zamisliti i još uvek sam na mrtvoj tačci. Ništa ne uspeva na duže staze.»

Andjela, 38. godišnji finansijski direktor, redovno prisustvuje raznoraznim sastancima i živi životom bogatih kadrova. U svemu je uspešna, osim u čuvanju svog zdravlja. Evo kako to ona objašnjava: «Tokom mojih studija počela sam sa problemima vezanim za probavu. Vremenom se moj slučaj pogoršao, tako da imam teškoća sa konstipacijom, hemoroidima, kiselinom, gasovima i tome slično. Svake sedmice imamo službene ručkove po restoranima i vidim da čak i kada pojedem najmanju porciju, čini mi se da sam toliko prepuna, da ću dobiti srčani napad. U takvim okolnostima primećujem napade panike, i vrlo sam zabrinuta za moju situaciju.»

 

Mihael, jedan pedesetogodišnjak potvrdjuje slične simptome. «Svakog dana se mučim sa eliminisanjem bilo koje vrste. Bubrezi mi rade slabo, a o konstipaciji i da ne govorimo. Doktor mi kaže da smanjim sa uzimanjem čokolade i da izbacim sve vrste soda. Ali ja bez toga ne bih mogao. Znam toliko puno ljudi koji konzumiraju isto što i ja, pa ipak nemaju tako drastične probleme.

 

Moramo priznati da je problem konstipacije akutni problem savremenog sveta. Ali to je samo ledena santa čiji je vrh mnogo manji od onoga što se nalazi ispod površine. Zatvor vuče svoje mnogo dublje korene i zahteva ozbiljnu promenu načina života. Bez želje da damo ikakve izjave vezane za vaše konkretne slučajeve, jer će to najbolje učiniti vaš doktor, želimo napomenuti osnovne principe za borbu protiv konstipacije koji će se pokazati kao korisni čak i u slučaju ozbiljnih problema i ubrzati vašu rehabilitaciju. Evo šta stručnjaci savetuju kao efikasnu preventivu zatvora:

 

  1. Drastično smanjite upotrebu brzih šećera. Takodje ne uzimajte nikakav vidljiv šećer, ni beli, niti žuti. Možete prihvatiti jedino onaj prirodni, groždjani, ili koji se drugačije zove fruktoza. A najbolje od svega je uvesti med u vašu ishranu.
  2. Jedite manje količine mesa, najviše do jednom sedmično. Ukoliko možete i znate zameniti upotrebu mesa belančevinama iz biljne ishrane, to će vam biti još jedan plus, a i mnogo jednostavnije za dovodjenje u red vašeg probavnog sistema.
  3. Za doručak uzimajte redovno voće. Nemojte se zadovoljiti klasičnim parčetom belog hleba, putera, marmelade i bele kafe. Za borbu protiv konstipacije najbolje će vam odgovarati sveža hrana, naročito voće: kajsija, šljiva, kruška, ananas, jabuka i malina.
  4. Neka vaši obroci budu svakodnevno sačinjeni od povrća sa dovoljno vlaknaste hrane. To pomaže boljem kretanju namirnica kroz naša creva. Zato su posebno korisni prazi luk, šargarepa, plavi patlidžan, salate i spanać.
  5. Izbacite rafinisane žitarice. Beli pirinač, beli hleb, testenine od belog brašna, sve će to iskomplikovati vaš proces eliminisanja svarene hrane, a u isto vreme uskratiće vam ono što jedino kompletne žitarice mogu da pruže, tj. obilje mineralnih soli i vitamina. Dakle, crni hleb, kompletni pirinač, heljda, proso, itd. daće novog potencijala vašem organizmu u borbi protiv konstipacije.
  6. Mekinje mogu doprineti tranzitu hrane kroz probavne organe. Ipak potrebno je biti obazriv, posebno za osetljiva creva, jer žitne mekinje mogu nadražiti stomačnu floru i tako otežati sam proces transformacije. Zato se ne sme uzeti više od jedne kafene kašike dnevno, najčešće u obliku dodatka već pripremljenoj hrani, posebno salatama.
  7. Jedite sporo i žvacite temeljno. Izaberite dobre uslove, bez buke i stresa. Kako su mnogi to već napomenuli, pijte čvrstu hranu i žvaćite tečnost. Naša usta su predvidjena da pripreme ono što unosimo za jednostavnu probavu, i u isto vreme da nam omoguće dovoljno dugo uživanje u prelepim plodovima prirode. To će smanjiti tegobe koje mogu pratiti varenje, kao naduvenost, osećaj vraćanja kiseline, gasove i tome slično, i pojednostaviti eliminisanje svega što je u organizmu. Brzo gutanje i halapljivost ne omogućavaju potpuno varenje svih potrebnih elemenata, jer u tom slučaju nedostaje pljuvačka iz ustiju za kvalitetno preradjivanje hrane.
  8. Ne jedite previše. Umerenost će vam omogućiti da vaše telo radi bez opterećenja i da se izbegne stvaranje toksina koji štetno deluju na čitav organizam, stvaraju ga umornim i podložnim napadima mnogih parazita.
  9. Uvedite odredjen ritam u vaše aktivnosti. Vi ćete u mnogome dobiti od redovnog jela, uvek u odredjeno vreme, od redovnih fizičkih vežbi, od redovnog spavanja, itd. Kada regularnost postane norma vaše egzistencije, i eliminisanje iz organizma će se ustaliti onako kako našem telu to najbolje odgovara.
  10. I najvažnija stvar: pijte redovno i dovoljno. Vrlo teško je zamisliti dobro funkcionisanje organizma bez unošenja litre i po tečnosti, plus one koju dobijemo iz hrane. Ali kada smo već oko pića, najbolja varijanta je izbacivanje drugih napitaka u vreme konstipacije i konzumiranje čiste, pitke vode. Uostalom, voda je najkorisnija i najlakše upotrebljiva, što olakšava organizmu da ostane hidratiran i u dobroj kondiciji.

 

Na kraju, podsetimo se Bude koji je još oko 600 godina pre Hrista odgovorio na interesantan način onima koji su ga zapitali za pravu mudrost. Njegove reči su na prvi pogled zbunjujuće, ali navode na razmišljanje. Evo njegove definicije: «Mudar čovek je onaj kod koga debelo crevo dobro funkcioniše». Ovo nas samo podseća da je za lečenje konstipacije potrebna promena načina života. Prihvatimo gore navedene savete i zapazićemo da će stvaranje dobrih navika doneti blagostanje našem organizmu kakvo on u suštini i zaslužuje.

(116)

Konstipacija