Svetlost Istine

www.SvetlostIstine.org    
Novo Elektronska biblijska škola
Septembar 08, 2010, 16:58:31 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti: Preporučujemo novu radio stanicu Svetlost Istine >  Novo

Početna   Pomoć Pretraga Članovi Prijavljivanje Registracija  
Glasanje
Pitanje: Da li smatrate da je patrijarhalno uređenje:
Dobro u svakom slučaju
Dobro samo u domu
Dobro samo u crkvi
Ima nekih dobrih elemenata
Loše u svakom slučaju

Stranice: 1 ... 3 4 [5]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Patrijarhalno uređenje društva: Posledica greha ili (i) Božja volja?  (Pročitano 1332 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Misha
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #60 poslato: Decembar 27, 2009, 09:00:17 »

Sa druge strane, ja ne vidim da Biblija kaze da je covek stvoren da gospodari zenom i da donosi odluke kako on misli da je dobro. To smo mi proizveli iz okruzenja u kome se nalazimo gde je covek zbog svoje snage prigrabio vlast.

Samim priznanjem da je muskarac prigrabio vlast, pokazujes da on ima u sebe ugradjene sposobnosti koje sama zena nema. Zasto ih zena nije prigrabila? Jer nije stvorena sa takvim sposobnostima. To sto ih muskarac zloupotrebljava to samo pokazuje da je sposoban i da ih uptrebljava, jer ih kao sposobnosti ima.

Ma tesko da neko moze sa ovim da se slozi biblijski ili naucno.

Pa spomenuli smo citate koji otkrivaju biblijski polozaj zene u muskarca, zena je tu da radja decu, a muskarac da se slusa. A naucno je poznato da zena ima drugacije psihofizicke sposobnosti u odnosu na muskarca, i da zena nije osposobljena da se bavi pitanjima od opsteg znacaja, niti je to prirodno zanima, pa su zato veoma retke zene politicari i zene filozofi, a i kada se time bave, onda mozes prepoznati muskobanjaste zene koje i svojim izgledom pokazuju da to rade iz viska muskih hormona, kao sto i muskarci koji imaju zenske hormone pokazuju nezainteresovanost da upravljaju i da se nave politikom.
Sačuvana
mikic
Sr. Member
Van mreže Van mreže

Adventista

« Odgovor #61 poslato: Decembar 27, 2009, 11:28:02 »

Znači svaki muškarac koji zlostavlja svoju ženu, to čini zato što je muškarčina i što ima sposobnosti za tako nešto!
Bog je stvorio muškarca i ženu po svom uzoru, nisu samo muškarci stvoreni  po Božjem  uzoru, jer po čijem je onda uzoru žena stvorena? Zar Bog nije stvorio Adama i Evu pre pada u greh, kada su još oboje bili stvoreni po Božjem uzoru?
Sačuvana

"I vidjeh da je bolja mudrost od ludosti,  kao što je bolja svjetlost od mraka."  Propovednik 2,13.
Misha
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #62 poslato: Decembar 27, 2009, 11:46:16 »

Znači svaki muškarac koji zlostavlja svoju ženu, to čini zato što je muškarčina i što ima sposobnosti za tako nešto!

Sama razmisljas logicki. Da nema te sposobnosti i da ne trazi satisfakciju u tome, kako bi uspeo da vlada zenom, a ne ona njime, i zasto bi to cinio?

Bog je stvorio muškarca i ženu po svom uzoru, nisu samo muškarci stvoreni  po Božjem  uzoru, jer po čijem je onda uzoru žena stvorena? Zar Bog nije stvorio Adama i Evu pre pada u greh, kada su još oboje bili stvoreni po Božjem uzoru?

Uzor je stvar karaktera, a razlicite sposobnosti izrazavanja ljubavi su svojstvene razlicitim stvorenim bicima.

Sta mislis, zasto je Bog stvorio prvo Adama, pa od Adama Evu kao odgovor na njegovu potrebu, a nije ih stvorio istovremeno?

Sta mislis zasto je Bog postao covek muskarac, a ne zena? Zasto Hristos nije zena?

Zato sto nemaju svi isto mesto pod suncem, nego postoji podela odgovornosti.

Samo kada neko kome je povereno, odbija da ispuni tu odgovornost, onda dolazi do premestanja pojedinih odgovornosti sa andjelja (palih) na coveka (spasene u vecnosti), sa coveka na zenu, magaricu ili kamenje koje ce progovoriti.
Sačuvana
Global Administrator
Administrator
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #63 poslato: Decembar 28, 2009, 12:56:47 »

Pa spomenuli smo citate koji otkrivaju biblijski polozaj zene u muskarca, zena je tu da radja decu, a muskarac da se slusa.

Stvarno? Ja sam mislio da je žena tu da se voli, bar tako kaže Novi zavet. Da se "poštuje kao slabiji ženski sud." Ne samo da rađa decu. Muškarac je tu da bude sveštenik u domu, da daje konačne odluke koje su pre toga donesene u dogovoru sa ženom. Kako kažu neki, muškarac je ministar spoljnih poslova, žena je ministar unutrašnjih poslova.

Citat
A naucno je poznato da zena ima drugacije psihofizicke sposobnosti u odnosu na muskarca, i da zena nije osposobljena da se bavi pitanjima od opsteg znacaja, niti je to prirodno zanima, pa su zato veoma retke zene politicari i zene filozofi, a i kada se time bave, onda mozes prepoznati muskobanjaste zene koje i svojim izgledom pokazuju da to rade iz viska muskih hormona, kao sto i muskarci koji imaju zenske hormone pokazuju nezainteresovanost da upravljaju i da se nave politikom.

Nema veze, čak i da je ovo tačno - mislim da žena ne treba i nema ni jednog jedinog razloga da ima komplexe, budući da vidi svet debila kojim rukovode muškarci koji nemaju blage veze sa životom. Lično - nikada ne bih poželeo da budem muškarac da sam žena, baš iz razloga koje si i sam naveo i koje se naziru iz tvojih postova. Muškarci nikada ne mogu da rađaju, ili da mogu - umrli bi, ne bi izdržali. Nikada ne mogu da dožive stvari na isti način kao žene. Hvala Bogu što je stvorio ženu. I to zamisli kako - "Po Svom obličju."  namigujem

Citat
Sta mislis, zasto je Bog stvorio prvo Adama, pa od Adama Evu kao odgovor na njegovu potrebu, a nije ih stvorio istovremeno?

Šta misliš, zašto je Bog stvorio Evu poslednju - kao jedinu tvar koja nije stvorena od zemlje? namigujem Ako pažljivo čitaš - videćeš da je sve nastalo iz zemlje, osim - Eve. Čovek je nastao od zemlje, ali Eva nije. Čovek je opevao svoju prvu pesmu u Bibliji - upravo ženi. Čovek će ostaviti svoju majku i oca - ali ne i žena. Etc.

Mislim da je glavni problem potcenjivanje žena i nerazumevanje njene uloge. Biblija nas vraća korenima, počecima. Ovu temu počeli smo s idejom da je Bog stvorio ravnopravno i muža i ženu. Dao im jednaku vlast da vladaju nad svim stvorenim. Greh je stvorio tu barijeru, a mislim da niko nije krenuo tim putem, koji je opisan i u Genesis 3, nego smo prošli po par hiljada godina, do našeg vremena, i onda mi kao mudrujemo nekom logikom koja može u 2 poteza da se obori, oko toga šta je uloga žene, muškarca, etc.

Da ne dužim previše - muškarac i žena su prvobitno stvoreni equal, jednaki, ravnopravni. Očito su se razlikovali po dužnostima i odgovornostima. Greh je pojačao tu barijeru. Bog je sigurno "ograničio" da te razlike ne idu u krajnosti i da ne dođe do zloupotrebljavanja i ponižavanja bilo koga - što je čest slučaj, posebno kod nazovi hrišćana.

Ovo je prva stvar od koje trrebamo krenuti. Sve ostalo se može shvatiti na više načina - što ne bi bilo suprotno osnovama hermeneutike, jer biblijski textovi zaista mogu biti višeznačni. Spomenuo si tvoj mainstream stih o tome da žene trebaju ćutati u Crkvi. Prilično puno problema možeš sebi stvoriti ako dogmatski ili jednoznačno posmatraš taj text, kao da se on odnosi na celokupno ćutanje žena, svuda i uvek - što uopšte nije tačno, al' ajd. Dovodiš pod znak čitavu hermeneutiku, nije bitan samo taj text, nego način/princip/metod kako donosiš zaključke. Nešto više o tom stihu sam napisao u ovom postu (clik), što samo govori da se taj text može daleko šire shvatiti od primitivnog značenja koje mu ti stalno podmećeš (nemam bolju reč, stvarno mislim da je tako). umeren osmeh

Citat
Sta mislis zasto je Bog postao covek muskarac, a ne zena? Zasto Hristos nije zena?

umirem od smeha Jak argument.  umirem od smeha Šta ti misliš, zašto je Bog rođen od strane žene?  cerim se Zašto čovek, muškarac, nije imao apsolutno nikakvog udela u rađanju Isusa, nego samo žena?  cerim se Ako već pričamo o "logici."
Sačuvana

Ako hoćeš da rešiš problem oko tebe, počni sa samim sobom. Ti si vredan ne samo zbog onoga što činiš, već i zbog onoga što odbijaš da činiš. Ne moraš uvek da kažeš nešto pametno. Nekad je pametno zaćutati.
Global Administrator
Administrator
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #64 poslato: Decembar 28, 2009, 13:02:34 »

Ne, nego zato što je nesposoban i kukavica da se obračunava sa sebi ravnima, zato bije slabije od sebe.

Citat

Ja sam na tvojoj strani.  umeren osmeh Ja verujem da je Bog stvorio i Adama i Evu po "Svom obličju," ali je svakako greh uneo razdor i samo multiplicirao i povećao razlike koje su bile u savršenoj harmoniji pre pada u greh. O tome treba pričati. Od jasnijih textova i stvari ka onima koji nisu tako jasni. Lako ćemo mi, posle par hiljada godina, doći do dubljeg razumevanja u vezi sa Pavlovim nalogom da žene drže jezik za zube kada rešimo elementarne stvari oko ove problematike.

Ajme meni, da nisam čitao Bibliju, i ja bih bio blagi šovinista ili bih potcenjivao žene.  neutralan
Sačuvana

Ako hoćeš da rešiš problem oko tebe, počni sa samim sobom. Ti si vredan ne samo zbog onoga što činiš, već i zbog onoga što odbijaš da činiš. Ne moraš uvek da kažeš nešto pametno. Nekad je pametno zaćutati.
Misha
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #65 poslato: Decembar 28, 2009, 13:23:37 »

Pa spomenuli smo citate koji otkrivaju biblijski polozaj zene u muskarca, zena je tu da radja decu, a muskarac da se slusa.

Stvarno? Ja sam mislio da je žena tu da se voli, bar tako kaže Novi zavet.

Dakle, po tebi zena ne treba da radja decu nego da se voli? Besmislica je tvrditi da je nekom mesto pod suncem i odgovornost da bude voljen, a ne da voli. Da si to napisao za jedno neodraslo dete nesposobno da se stara za samog sebe, imalo bi kakvog smisla, a ovako si zenu ponizio, i oduzeo ono po cemu je ona jedinstvena i nezamenjjiva.

Kako kažu neki, muškarac je ministar spoljnih poslova, žena je ministar unutrašnjih poslova.

Ovo je lepo receno, i to je ono sto svo vreme dokazujem. Zena ima sasvim druge sposobnosti i odgovornosti u odnosu na muskarca.

Nema veze, čak i da je ovo tačno - mislim da žena ne treba i nema ni jednog jedinog razloga da ima komplexe, budući da vidi svet debila kojim rukovode muškarci koji nemaju blage veze sa životom.

Pa ovo sto savetujes upravo rade oni koji imaju kompleksa, na primer, fariseji sebe tese uporedjujuci se sa onima koji se u njihovim ocima njima cine kao debili - sa carinicima. Onaj ko nema kompleksa, on se ne upotedjuje sa onima koji su ispod njega samog, nego sa uzorom koji je iznad njih, a to je Gospod. Kada je Uzor iznad coveka, on samog coveka cini svesnim sbog duhovnog siromastva, a to ne moze niko ko nije i muri sa Bogom da podnese, jer bi ga to strasno iskompleksiralo.

Lično - nikada ne bih poželeo da budem muškarac da sam žena,

Pa to je normalno i ispravno. Svako ima svoje mesto pod suncem. Potreba da se zameni mesto otkriva greh. Lucifer je hteo da bude na mestu Boga i postao je zato sotona. Ko nije zadovoljan sa mestom koje ima pod suncem, nece biti ni sa jednim drugim i kaa bi ga dobio.

baš iz razloga koje si i sam naveo i koje se naziru iz tvojih postova. Muškarci nikada ne mogu da rađaju, ili da mogu - umrli bi, ne bi izdržali. Nikada ne mogu da dožive stvari na isti način kao žene.

Hvala ti. To svo vreme objasnjavam. Ali neke ne zele da shate tu razliku.

Hvala Bogu što je stvorio ženu. I to zamisli kako - "Po Svom obličju."  namigujem

Samo sto smo to oblicje izgubili padom u greh, pa se jedva vidi. Niko ni ne trazi Boga zbog bozjeg oblicja u sebi, vec zbog nadahnuca Svetoga Duha.

Citat

Šta misliš, zašto je Bog stvorio Evu poslednju - kao jedinu tvar koja nije stvorena od zemlje? namigujem Ako pažljivo čitaš - videćeš da je sve nastalo iz zemlje, osim - Eve. Čovek je nastao od zemlje, ali Eva nije.

Znam. Pisao sam odavno o tome. Zemlja nije stvorena naprazno nego da covek na njoj nastava, dakle, radi zivota i radi coveka na njoj. Eva je stvorena ne kao odgovor na potrebe zemlje, vec kao na odgovor potrebe samog Adama.

Mislim da je glavni problem potcenjivanje žena i nerazumevanje njene uloge.

Slazem se. ZBog hedonizma zena zapostavlja svoju funkciju za koju je stvorena - da sluzi Adamu i svojoj porodici. Danas zena uzima na sebe odgovornosti muskarca, a za porodoci postaje nesposobna. Bela kuga se siri svetom zato sto je zena nezaintersovana za svoju ulogu - radjanje i odgajanje dece.

Biblija nas vraća korenima, počecima. Ovu temu počeli smo s idejom da je Bog stvorio ravnopravno i muža i ženu.

Ovde niko nije isporavao ravnopravnost polova, rasa, itd, vec jednakost sposobnosti i mesta pod suncem.

umirem od smeha Jak argument.  umirem od smeha Šta ti misliš, zašto je Bog rođen od strane žene?  cerim se Zašto čovek, muškarac, nije imao apsolutno nikakvog udela u rađanju Isusa, nego samo žena?  cerim se Ako već pričamo o "logici."

Dobro pitanje za one koji zeni hoce da oduzmu funkciju za koju je Bog zenu stvorio.
Sačuvana
Global Administrator
Administrator
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #66 poslato: Decembar 28, 2009, 14:12:40 »

Dakle, po tebi zena ne treba da radja decu nego da se voli? Besmislica je tvrditi da je nekom mesto pod suncem i odgovornost da bude voljen, a ne da voli. Da si to napisao za jedno neodraslo dete nesposobno da se stara za samog sebe, imalo bi kakvog smisla, a ovako si zenu ponizio, i oduzeo ono po cemu je ona jedinstvena i nezamenjjiva.

S obzirom da si muškarac, još pri tome potcenjuješ žene - primitivno je shvatati da je žena tu samo da rađa decu. Mada, mislim se, ima li što odgovornije od rađanja dece i vaspitanja istih. Žena jeste tu da se voli - jer tako piše u Bibliji. Da li će da rađa - može a i ne mora uvek. Čak i kada rodi - ona i dalje mora da bude voljena, poštovana. Jasno kao dan, no problem je što se ovo negira ili se olako prelazi preko ovoga, a naglašavaju se funkcionalne razlike i odgovornosti. Onda dobiješ šovinizam, što može da donese brojne implikacije.

Citat
Ovo je lepo receno, i to je ono sto svo vreme dokazujem. Zena ima sasvim druge sposobnosti i odgovornosti u odnosu na muskarca.

Ja ne želim da te na bilo koji način vređam, ali mislim da si to radio na nespretan način. Može ova tvoja izjava i da se drugačije okrene. I žena ima prednosti u odnosu na muškarce. Pošto si muško, logično je da ćeš da uzdižeš možda čak tvoje lične prednosti u odnosu na tvoju ženu, ali avaj. To je samo subjektivan stav. Ne objektivan. Objektivan stav jeste da i žena i muž imaju određen odgovornosti i dužnosti. To može biti uslovljeno X faktorima - nebitno trenutno. Bitno je da je Bog još na početku uspostavio ravnopravan status između nje i njega. Greh je uneo razdor tamo gde je, dok su oboje bili verni, vladala harmonija. Mi se danas borimo da se vratimo u tu harmoniju (bar pretpostavljam da to hrišćani rade), ali nekad zaista teško ide.

Citat
Pa ovo sto savetujes upravo rade oni koji imaju kompleksa, na primer, fariseji sebe tese uporedjujuci se sa onima koji se u njihovim ocima njima cine kao debili - sa carinicima. Onaj ko nema kompleksa, on se ne upotedjuje sa onima koji su ispod njega samog, nego sa uzorom koji je iznad njih, a to je Gospod. Kada je Uzor iznad coveka, on samog coveka cini svesnim sbog duhovnog siromastva, a to ne moze niko ko nije i muri sa Bogom da podnese, jer bi ga to strasno iskompleksiralo.

Ne znam šta si ovim hteo reći, ali sam sasvim bio jasan u postu pre toga - imajući u vidu svet muškaraca, hvala Bogu što postoje žene. umeren osmeh

Citat
Pa to je normalno i ispravno. Svako ima svoje mesto pod suncem. Potreba da se zameni mesto otkriva greh. Lucifer je hteo da bude na mestu Boga i postao je zato sotona. Ko nije zadovoljan sa mestom koje ima pod suncem, nece biti ni sa jednim drugim i kaa bi ga dobio.

Nema to veze ni sa grehom i bilo šta slično (opet razvodnjavaš temu), nego sa pobudama, zašto je lucifer hteo da postane lucifer. namigujem Imajući u vidu kakve greške prave muškarci i kakvi su oni - ni jedna normalna žena ne bi poželela da bude tako jadan. Tu nije reč o traženju položaja i slično, nego o tome da žena ima nešto u sebi što muškarac nikada neće da ima. Muškarac uobražava da je u svemu bolji i jači i slično, ali to je samo taština i uobrazilja. umeren osmeh

Citat
Hvala ti. To svo vreme objasnjavam. Ali neke ne zele da shate tu razliku.

A izvini, si primetio na koji način to radiš? Tako što potcenjuješ žene a uzdižeš muškarce. Još pri tome selektivno, proizvoljno i često pogrešno koristiš biblijske citate. Ja isto smatram ili slično razmišljam kao ti, ali ne smatram da je žena u svemu inferiorna u odnosu na muškarce, naprotiv. Tačno je da postoje razlike između muškarca i žene - hvala Bogu na tome, ali je tačno da i jedni i drugi imaju određene prednosti, svako od njih ima nešto što nema ona druga strana.

Citat
Samo sto smo to oblicje izgubili padom u greh, pa se jedva vidi. Niko ni ne trazi Boga zbog bozjeg oblicja u sebi, vec zbog nadahnuca Svetoga Duha.

Opet razvodnjavaš temu? umeren osmeh Sad možemo da pričam o planu spasenja i slično, ali je to potpuno irelevantno. Moj je point da je i žena stvorena na isti način kao i muškarac, i da pre pada u greh, tamo gde sada postoji nesklad, možda je postojalo savršenstvo i harmonija. Greh je uneo razdor. Ako bi žena tražila Božje obličje u sebi, kao što mnoge žene traže, onda bi naišle na osobe tvog kalibra, koji bi ih ućutkivali biblijskim "citatima" i slično? umeren osmeh

Citat
Znam. Pisao sam odavno o tome. Zemlja nije stvorena naprazno nego da covek na njoj nastava, dakle, radi zivota i radi coveka na njoj. Eva je stvorena ne kao odgovor na potrebe zemlje, vec kao na odgovor potrebe samog Adama.

Oblikovana. Eva je posebno oblikovana. namigujem Da te ne gušim jevrejskim jezikom. Eva je stvorena na poseban način, kao poslednja kruna stvaranja. To što je stvorena za potrebe Adama - to ne mora da bude isto što i naše mišljenje šta su potrebe Adama i/ili čoveka. Kužiš problem oko tumačenja (sve je oko toga)? Unosimo elemente naše kulture i našeg načina razmišljanja u biblijski text, ali deli nas mnogo vekova (i milenijuma) od datog texta i događaja, deli nas ogromni jaz u kulturi i načinu razmišljanja.

Citat
Slazem se. ZBog hedonizma zena zapostavlja svoju funkciju za koju je stvorena - da sluzi Adamu i svojoj porodici. Danas zena uzima na sebe odgovornosti muskarca, a za porodoci postaje nesposobna. Bela kuga se siri svetom zato sto je zena nezaintersovana za svoju ulogu - radjanje i odgajanje dece.

S obzirom kako muškarci predstavljaju ženinu ulogu i s obzirom kako se potcenjivački posmatra njena uloga (makar samo ta da rađa), uopšte me ne čudi ni pojava feminizma unutar hrišćanstva. Da se posmatralo, kao što se srećom sve posmatra u nekim normalnijim hrišćanskim krugovima, sve iz čisto biblijske perspektive i da postoji iskrena želja i težnja da se razume ova tema - stvar bi bila drugačija, kao što i jeste kod onih koji se lično interesuju. Ono što sam ja video za svojih skromnih 12 godina u Crkvi, jeste uglavnom tretiranje žena kao "nižeg" bića, možda ne tako javno i u teoriji (mada i toga ima) koliko praktično. Promena ima, ovaj svet nam pomaže da vidimo širinu i da dodelimo ženama ulogu za koju ni u ludilu ne bi ranije. Svet, ovaj svet nam pomaže da proširimo vidike. Nije čudo što je Isus rekao da su sinovi ovoga sveta mudrija od sinova videla.

Citat
Ovde niko nije isporavao ravnopravnost polova, rasa, itd, vec jednakost sposobnosti i mesta pod suncem.

Pa nije to sporno. Sporno je što se ženina uloga, ličnost, delo, what else, posmatra inferiorno. Ja sam od ne-religioznih ljudi čuo najbolje stvari o ženama, nisam to čuo od hrišćana. Oni bolje znaju o ravnopravnosti polova i slično, i mnogo su osetljiviji na pitanje šovinizma, mizogenosti, etc. Hrišćani lupaju po glavi sa par citata i misle da su rešili taj problem. Naprotiv, stvaraju mnogo veći.

Citat
Dobro pitanje za one koji zeni hoce da oduzmu funkciju za koju je Bog zenu stvorio.

To je još bolje pitanje za tebe lično, budući da si postavio kontra-pitanja s ciljem da, verovatno, uzdigneš muški rod nasuprot ženskom. Ja sam to shvatio kao potcenjivanje žena.

Interesantno - niko ne sme pred Bogom da kaže (ali može tako da se ponaša ili da misli) kako je ženina uloga u porodici, u domu, u vaspitanju, u svemu onome što ona radi - Bogu nebitna. Naprotiv. To je jednako važno pred Bogom, ali eto, mi muškarci (čast izuzecima) još uvek živimo u primitivnom svetu, u kom žena jednostavno nema jednak status kao i muškarac, kako u društvu tako i u porodici, pa zato nam je teško da priznamo da su žene u mnogim stvarima bolje od muškaraca (čast izuzecima). Zato je teško da shvatiom kako ženina uloga uopšte nije za potceniti, makar ona bila samo vaspitanje dece u porodici, spremanje po kući, kuvanje, pranje veša. Čudno, žena i sa ovako "bednim" dužnostima, za pojam muškarca, može da preživi, da se snađe i slično, dok su muškarci nesposobni, neorganozivani, a mnogi od njih nemajuj pojma koje odelo na koju košulju ide, pa zato izgledaju kao klovnovi, da ne pričam o brojnim drugim prednostima koje ima žena, zbog koje ona i jeste Božje obličje.

Ako ne shvatimo da žena ima u sebi Božji pečat, a nisam siguran da svi tako doživljavamo stvari, onda je uzalud i besmisleno je da se pozivamo na neke biblijske textove samo zato da bi se uzdizao muški rod, a žena spuštala.

Usput, probaj kucaj postove i u isto vreme pričaj sa ženom.  cerim se Ili probaj kucaj SMS poruku i slušaj radio ili TV. Neće ti poći za rukom, dok je za žene prirodno da obavljaju više stvari u isto vreme, potpuno skoncentrisane i ništa manje kvalitetno od bilo kog muškarca, naprotiv.
Sačuvana

Misha
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #67 poslato: Decembar 28, 2009, 14:45:54 »

S obzirom da si muškarac, još pri tome potcenjuješ žene - primitivno je shvatati da je žena tu samo da rađa decu.

Dakle, po tvojpj logici, ako kritikujem savremeno hedonisticko odricanje zene od svoje najvaznije funkcije, to je po tebi primitivno shvatanje da je zena tu samo da radja decu? Al ti je logika!

Žena jeste tu da se voli - jer tako piše u Bibliji.

Kakve to veze ima sa ovim o cmeu pricamo? Ko to osporava? Govorili smo o mestu zene pod suncem, razlikama izmedju polova koje se ovde obezvredjuju, a to nasuprot stavu da zena treba da radja decu iznosis da ona treba da se voli, a ne da radja decu. A onda, protivrecno onome sto si tvrdio, priznajes da je to njena vazna funkcija.

Pošto si muško, logično je da ćeš da uzdižeš možda čak tvoje lične prednosti u odnosu na tvoju ženu, ali avaj. To je samo subjektivan stav. Ne objektivan.

Gde sam ja tako nesto tvrdio?

Nema to veze ni sa grehom i bilo šta slično (opet razvodnjavaš temu), nego sa pobudama, zašto je lucifer hteo da postane lucifer. namigujem

Pitanje pobuda je pitanje greha.

Imajući u vidu kakve greške prave muškarci i kakvi su oni - ni jedna normalna žena ne bi poželela da bude tako jadan.

Ne razumem koja je svrha ove tvrdnje? To isto moze da kaze i muskarac za zenu. Takodje, nije tacno da je muskarac jadan. Jadan je onaj ko je neodgovoran - dete ili dusevno bolesna osoba.

Tu nije reč o traženju položaja i slično, nego o tome da žena ima nešto u sebi što muškarac nikada neće da ima.

Pa ja svo vreme i objasnjavam da postoje razlike izmedju polova koje ne moze da zameni drugi pol. Niti muskarac moze da rodi, niti zena moze da oplodi. Niti moze muskarac da se stara za bebu kao zena, niti zena moze da se bori da sacuva porodoci i drustvenu pravdu kao muskarac.

Muškarac uobražava da je u svemu bolji i jači i slično, ali to je samo taština i uobrazilja. umeren osmeh

Mozda ima i takvih muskaraca koji misle da mogu da radjaju decu, itd, ali ih ja doi sada nisam sreo. Verovatno ima i zena takvih koje misle da mogu sve sto mogu i muskarci.

A izvini, si primetio na koji način to radiš? Tako što potcenjuješ žene a uzdižeš muškarce.

Navedi neki citat gde to radim?

Još pri tome selektivno, proizvoljno i često pogrešno koristiš biblijske citate. Ja isto smatram ili slično razmišljam kao ti, ali ne smatram da je žena u svemu inferiorna u odnosu na muškarce, naprotiv.

A gde sam ja tvrdio da je zena u SVEMU inferiorna u odnosu na muskarce?

Promena ima, ovaj svet nam pomaže da vidimo širinu i da dodelimo ženama ulogu za koju ni u ludilu ne bi ranije. Svet, ovaj svet nam pomaže da proširimo vidike. Nije čudo što je Isus rekao da su sinovi ovoga sveta mudrija od sinova videla.

Ovaj svet, zbog svog hedonizma jeste upravo oduzeo zeni onu ulogu koju joj je Bog dao pre pada u greh, obezvredio je njenu najvazniju funkciju a to je radjanje dece i starateljstvo za porodicu. Niko nije vise uvredio njenu zenskost od savremenih hedonista i zenskih feminista.

Čudno, žena i sa ovako "bednim" dužnostima, za pojam muškarca, može da preživi, da se snađe i slično, dok su muškarci nesposobni, neorganozivani, a mnogi od njih nemajuj pojma koje odelo na koju košulju ide, pa zato izgledaju kao klovnovi,

To samo pokazuje da je stvorena da sluzi muskarcu.

da ne pričam o brojnim drugim prednostima koje ima žena, zbog koje ona i jeste Božje obličje.

Pojam Bozjeg oblicja nema veze sa tom temom. Bog nije tvar pa da ljudske darove za izrazavanje ljubavi povezujemo sa Bozjim oblicjem koje je covek imao do pada u greh.

Usput, probaj kucaj postove i u isto vreme pričaj sa ženom.  cerim se Ili probaj kucaj SMS poruku i slušaj radio ili TV. Neće ti poći za rukom, dok je za žene prirodno da obavljaju više stvari u isto vreme, potpuno skoncentrisane i ništa manje kvalitetno od bilo kog muškarca, naprotiv.

Ko to osporava? O tome sam i sam pisao u svojim knjigama. Pisao sam:

"Da ne bi muškarac u svojoj odgovornosti bio dekoncentrisan onim odgovornostima koje prevashodno odgovaraju ženskom polu, njegova emotivnost kao i sposobnost da radi više stvari istovremeno, blokirana je u razvoju muškim hormonom testosteronom. Sposobnosti muškog i ženskog pola se međusobno komplementarno nadopunjuju. Na jednu istu stresnu situaciju žena će pre da reaguje emocijom straha i defanzivno (da bi sačuvala decu), dok će ofanzivnost prepustiti muškom polu koji je za agresivnu odbranu porodice i društva osposobljen svojim psihofizičkim posebnostima. ..."
Sačuvana
u hristu
Sr. Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #68 poslato: Decembar 28, 2009, 17:24:53 »

Bozija namera je uvek bila da On caruje u srcu svakog svog deteta. Kada Bog u srcu vlada onda nema drugi da vlada.

Iako je Bog vladar, primer Mojsije i Izrael, Mojsije i sedamdesetorica nisu imali za pravo da vladaju narodom vec samo da sprovode Boziji zakon i Njegove uredbe. Tek posle smrti Isusa Navina i generacije staresina, naredna generaciju u Izraelu zatrazi sebi coveka za cara. Znaci, prestankom da priznaju Boga za svog Gospodara i Cara i jedinog zakonodavca pokazuje da su se vec od Boga udaljili i tako traze coveka da nad njima caruje. Tada stvaraju svoje zakone, zakone koji ce ih stititi od samih sebe, jer su odbacili Bozije svete zakone. Tada formiraju svoju centralnu vladavinu sa licnim carem kojega izmedju sebe izabiraju i u potpunosti se ujedinjuju sa svetom to jet ujedinjenje crkve i drzave.

Kada u jednom domacinstvu Bog vlada onda u tom domacinstvu postoji samo jedan Gospodar a svaki clan domacinstva jasno zna svoje odgovornosti prema uredbama i zakonu Bozijem. U tom domacinstvu nema da muz vlada nad zenom ili zena nad muzem. Oni imaju jednog Gospodara i svako zna i izvrsuje Njegovu volju jer taj Gospodar jeste Gospodar njihovg srca.
Sačuvana

Bog je jedini Car, jedini Gospodar, i jedini zakonodavac koji sav sud dade svom jedinorodnom Sinu, Isusu Hristu.           Jovan 5:22-23
lavić
Hero Member
Van mreže Van mreže

« Odgovor #69 poslato: Avgust 05, 2010, 11:53:07 »

Ljudske želje su jedno a hijerarhija koju je Bog uspostavio je nešto drugo.
Bog je jasno a verujem i glasno rekao Evi ko će joj biti nadređeni i tu nema diskusije.
Dalje proroci opisuju da ako bi žena nešto zavetovala Bogu a muž to čuo i POREKAO reči ženine zavet NE VAŽI jer su veće reči muža.
Isti slučaj se navodi i sa ćerkom i očevim poricanjem postaje ne važeća ćerkina reč.

Ne samo u domovima već i u crkvi važi isti poredak zato Pavle naglašava da je ženi RUŽNO da govori-uči u crkvi jer se izjednačava sa čovekom i ruši hijerarhiju Božiju a uzdiže anarhiju masonsku.
Pavle kaže da ne dozvoljava ženi da uči i poziva se na zakon.
Pa neke verske zajednice gaze ne samo hijerarhiju već redom svaku poruku izdvajajući pritom neke deliće koji im ,pašu, da podupru svoju kulu od karata.
Sačuvana
HristosDolazi
Moderator
Sr. Member
Van mreže Van mreže

Adventista

« Odgovor #70 poslato: Avgust 19, 2010, 04:48:26 »

Ne samo u domovima već i u crkvi važi isti poredak zato Pavle naglašava da je ženi RUŽNO da govori-uči u crkvi jer se izjednačava sa čovekom i ruši hijerarhiju Božiju a uzdiže anarhiju masonsku.
Pavle kaže da ne dozvoljava ženi da uči i poziva se na zakon.
Pa neke verske zajednice gaze ne samo hijerarhiju već redom svaku poruku izdvajajući pritom neke deliće koji im ,pašu, da podupru svoju kulu od karata.

Hvala Bogu sto nam je Bog dao razuma da ne tumacimo nakaradno nesto sto nema veze za "hijerarhijom". Kada je od onolikog sveta i "muskarcina', dosla prorocica Ana da blagoslovi malog Isusa Hrista, hvala Bogu sto je "muskarcine" nisu ucutale jer zeni je neprilicno da prica u crkvi.

Pozdrav
Sačuvana

Bog je ljubav
Stranice: 1 ... 3 4 [5]   Idi gore
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.6 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!