Autor Tema: Pravoslavlje - koliko ga poznajemo?  (Pročitano 94397 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Dina

 • Gost
Pravoslavlje - koliko ga poznajemo?
« poslato: Maj 06, 2007, 13:21:16 »
Samarjanka,

Žao mi je da to čujem za tvoje prijatelje, ako nešto može da pomogne evo jednog sajta koji možda vredi pročitati: http://www.thedcasite.com

Što se teme tiče, moj generalni utisak je da Adventisti veoma površno poznaju učenje Pravoslavne Crkve i mnoge stvari pogrešno tumače. Najčešće se podrazumeva da pravoslavni imaju ista učenja kao rimokatolici (što nije uvek tačno), vrlo malo se zna o velikom raskolu 1054. godine i slično.

Svako dobro želim
E ,super da si se javio,mozes li nam nabrojati osnovna ucenja pravoslavlja,i jos nesto,koje su tocke glavne bile za crkveni raskol 1054 god.i koja je razlika izmedju katolika i pravoslavaca.Oprosti ima vise pitanja,ali nece smetati,ako to napises u vise postova,mir ti i blagoslov.

Van mreže Zvonko M.

 • Jr. Member
 • ***
 • Poruke: 133
 • Pravoslavni Hrišćanin
Odg: Pravoslavlje - koliko ga poznajemo?
« Odgovor #1 poslato: Maj 07, 2007, 05:40:56 »
Hajde da bar započnem temu.

Kada se govori o Pravoslavlju, prvo je važno znati da ono nije toliko okrenuto doktrinama kao protestantske zajednice i iz te razlike potiču mnogi nesporazumi u dijalogu. Centar Pravoslavne Crkve je Liturgija, bogosluženje. Najbolji način da se čovek upozna sa Liturgijom jeste da ode nekoliko puta za redom i pažljivo prati tok bogosluženja. "Tekst" Liturgije može se pročitati ovde: http://www.rastko.org.yu/bogoslovlje/odgovaranje.html#_Toc513441101, ali to su samo molitve koje prate čitanje Pisma, pripremu Svetog Pričešća i sve ostalo što se tom prilikom dešava. Nemoguće je upoznati Pravoslavlje bez upoznavanja sa svetom Liturgijom, ali to je stvar ličnog iskustva. Koliko god opisivao, ne mogu nadoknaditi čitaocima taj lični opit Liturgije.

Osnovna verovanja PC, slično kao u Adventizmu "28. Temeljnih Verovanja", iskazuje "Simvol Vere" formulisan na saborima u Nikeji i Carigradu (325. i 381. god):

Citat
Verujem u jednoga Boga Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog.
I u jednoga Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, Jedinorodnog, rođenog od Oca pre svih vekova, Svetlost od Svetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog, rođenog ne stvorenog, jednosuštnog Ocu, kroz koga je sve postalo;
Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa i ovaplotio se od Duha Svetog i Marije Djeve i postao čovek;
I Koji je raspet za nas u vreme Pontija Pilata, i stradao i pogreben;
I Koji je vaskrsao u treći dan po Pismu;
I Koji se uzneo na nebesa i sedi s desne strane Oca;
I Koji će opet doći sa slavom da sudi živima i mrtvima, i Njegovom Carstvu neće biti kraja.
I u Duha Svetog, Gospoda, Životvornog, Koji od Oca ishodi, Koji se zajedno sa Ocem i Sinom obožava i slavi, Koji je govorio kroz proroke.
U jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu.
Ispovedam jedno krštenje za otpuštenje grehova.
Čekam vaskrsenje mrtvih.
I život budućeg veka. Amin.

Kao što je poznato, sve ove tačke postojale su i ranije u raznim "simvolima vere" koji su bili u upotrebi u pojedinim lokalnim crkvama. Na ova dva sabora je taj izraz samo sistematizovan i usklađen da u čitavoj Crkvi bude jednistven i po rečima, iako je već bio jedinstven po suštini - vera u Tvorca, Hrista kao utelovljenog Boga Sina, njegovo stradanje i Vaskrsenje, drugi Hristov dolazak, sveopšti Sud, večno Carstvo Božije, Duha Svetog itd.


Povod za raskol sa rimskom patrijaršijom 1054. bila je upravo jedna izmena u Simvolu Vere koja se pojavila na zapadu - filioque. Kao reakcija na Arijevu jeres, a da bi istakli Hristovo Božanstvo na zapadu su dodali da Duh Sveti ishodi "od Oca i Sina", dok su istočni Hrišćani bili kategorični u tome da ishodi "od Oca" - Jovan 15:26 (Pravoslavni su uopšte do danas veoma strogi prema bilo kakvim izmenama u veri i bogosluženju). Dan danas traje teološka diskusija kako ovo zapravo treba tumačiti i da li je u pitanju jeres ili samo drugačiji izraz iste vere. Suštinski problem bila je težnja rimskog episkopa da svoju vlast nametne istočnim patrijaršijama. Učenje Crkve bilo je jasno - svi su episkopi Crkve jednaki po vlasti i nijedan nema "vlast" nad drugima. Episkopi većih gradova smatrali su se "većim po časti", što je imalo samo simboličan smisao (ko će "po protokolu" stajati sa desne, ako sa leve strane i slično). U Crkvi je tada bilo pet "patrijaršija" - velikih gradova čiji su episkopi bili jednaki i "po časti": Rim, Carigrad, Antiohija, Aleksandrija i Jerusalim. Osnovi uzrok raskola bio je pokušaj rimskog patrijarha da se Crkvi nametne kao "prvi po vlasti", što su ostale patrijaršije odbile i time je Rim došao u "raskol" sa ostatkom Crkve koji traje do danas. U prvo vreme se smatralo da je raskol samo privremen, ali kada su rimski krstaši na putu ka Jerusalimu 1204. godine iznenada napali Carigrad, opustošili ga, oskrnavili hramove i napravili veliki pokolj među stanovništvom postalo je jasno da je Rim otišao svojim putem. Nakon raskola, Rim donosi još puno novih doktrina nepoznatih istoku Crkve, još više učvršćuje položaj rimskog episkopa što kulminira formulacijom dogme o "papskoj nepogrešivosti" 1870. godine. Iako ima još dosta razlika između Rimokatolika i Pravoslavnih, centralna i najvažnija tačka jeste položaj rimskog episkopa. Verovatno bi se većina ostalih razlika mogla razrešiti u teološkom dijalogu kada bi se Rim vratio izvornom učenju Crkve po tom pitanju.

Ima još puno toga što bi se moglo napisati, ali je možda bolje da sačekam pitanja?

Van mreže HristosDolazi

 • Moderator
 • Sr. Member
 • *****
 • Poruke: 11745
 • Adventista
Odg: Pravoslavlje - koliko ga poznajemo?
« Odgovor #2 poslato: Maj 07, 2007, 06:17:34 »
Brate Zvonko,

Kada vec kazes da cekas pitanja, evo ja cu da se odvazim sa pitanjima iako da bi covek postavio pitanja treba da bar malo zna o cemu pita da ne bude previse glup kad postavi glupo pitanje.  :-[ Ali hajde, pa sta bude.

Ti kazes da je Liturgija centar pravoslavlja. Mozes li obrazloziti na osnovu Biblije (ne zaboravi da smo mi protestanti i "sola scriptura" nam je nekako u krvi), kako to da Liturgija koja je isto bila jedan od centara Starog zaveta i dalje ostaje kao centar?

Provo, Hristos kao nas Provosvestenik, jasno je ukinio zemaljsko svestenstvo i preneo sluzbu iz zemaljskog hrama u Nebeski hram koji nije sagradjen covecjom rukom. Jevrejima poslanica je po tom pitanju vrlo jasna.

Izvestaji iz prve apostolske crkve, narocito Dela Apostolska a i ostale poslnacie ne govore o nikakvoj Liturgiji. Hriscani su imali agape skupove gde su lomili hleb u secanje na Hristovu smrt. Oni su se sastajali po kucama, na ovim skupovima svakodnevno a ne specificnog dana, i nema indikacije o nikakvoj liturgiji koja je nastavljala simbole iz Starog zaveta takvih kakvih je bilo u Jerusalimskom hramu a ciju sliku nalazimo u pravoslavnoj kao i katolickoj liturgiji ili misi.

Eto to su moja pitanja za pocetak i mozda je dobro da se koncetriramo na ovo sto je centar pravoslavlja kako bi i mi advnetisti koji verovatno ne razumeju ovaj koncept, kao sto ti rece, bolje shvatili zasto je to centar kada mi mislimo da je taj centar u nebeskoj liturgiji koju svakodnevno Hristos prinosi u nebeskojs svetinji za nas.

PS. Inace, za nas adventiste je isto centar svetinja i Hristova sluzba u njoj, ali da ne razvlaciom temu ostanimo na liturgiji.

Pozdrav
Bog je ljubav

Dina

 • Gost
Odg: Pravoslavlje - koliko ga poznajemo?
« Odgovor #3 poslato: Maj 07, 2007, 06:43:59 »
Hvala Zvonko, vidim da si si dao truda objasniti nam neke stvari.
Recimo mene zanima:
1.Liturgija na kom je jeziku
2.Tko ima prava voditi Liturgiju
3.Hijerarhija pravoslavne crkve
4.Koliko razlicitih pravoslavnih crkvi ima,makedonska,bugarska,...i....
5.I koja je protu titula papi i da li je takodje nepogrjesiv i jos da li je Namjesnik Sina Bozjega na Zemlj
6.Sto je s ispovjedi
7.Sto je s posrjednistvom
8.Sto je s krstenjem
9.Sto je s Biblijom koliko je uvazavana u pravoslavlju i da li molitvenici imaju prednost nad Biblijom?
10.Koliko i kakav skolski sistem imaju pravoslavci
11.Kako se postaje pravoslavnim svecenikom
12.Koju ulogu u crkvi ima lajik vjernik
13.Sto je s principom svecenstvo svih vjernika
14.Kakav stav ima pravoslavna crkva prema zeni u crkvenom radu
15.Moze li zena biti svecenica u crkvi.
16.Koji su paganski obicaji preuzeti u pravoslavlju
17.Dokaz za slavljenje Bozica kao krscanskog praznika
18.Stav prema ekumeni
19.Sto mislis o reformi pravoslavne crkve koja bi dovela do pravoslavne reformacije
20.U kom obliku se izrazava socijalni rad pravoslavne crkve
Polako Zvonko,ne moras zvati tim za sva ova pitanja,polako imamo mi vremena,a voljela bi da mi na sve ovo odgovoris Biblijski i povjesno,prozelitizam definiran.
Evo, hvala sto ces se truditi odgovoriti na sve ovo,ovo su ti cisto zenska pitanja i zenska znatizelja.

Van mreže Zvonko M.

 • Jr. Member
 • ***
 • Poruke: 133
 • Pravoslavni Hrišćanin
Odg: Pravoslavlje - koliko ga poznajemo?
« Odgovor #4 poslato: Maj 07, 2007, 08:25:13 »
Pošto dame imaju prednost, zamoliću brata HD za malo strpljenja dok moj tim obradi sejina pitanja.  :)

1.Liturgija na kom je jeziku
Liturgija je na jeziku naroda u kome se odvija.

2.Tko ima prava voditi Liturgiju
Samo zajednica Hrišćana na čelu sa episkopom. Ovo "zajednica" se shvata doslovno, znači sveštenik ne može sam da služi Liturgiju ako nema vernog naroda.

3.Hijerarhija pravoslavne crkve
Svešteničke službe su: đakon, prezviter i episkop.

4.Koliko razlicitih pravoslavnih crkvi ima,makedonska,bugarska,...i....
Postoji samo jedna Pravoslavna Crkva u okviru koje imamo manje ili veće "oblasti" sa većinskim narodima pa je onda bogosluženje na odgovarajućem jeziku i slično. Te se "oblasti" nazivaju "pomesne crkve" i ima ih puno, skoro koliko ima naroda na zemlji.

5.I koja je protu titula papi i da li je takodje nepogrjesiv i jos da li je Namjesnik Sina Bozjega na Zemlj
Ne postoji titula slična papi, mi nemamo "centralnu vlast" osim Gospoda Hrista koji je svakako nepogrešiv.

6.Sto je s ispovjedi
Nisam siguran da razumem pitanje. Najkraće, ispovest je finalni izraz pokajanja u kojem Hrišćanin sa zajednicom razobličava i pobeđuje greh. Sveštenik ne "oprašta grehe", već se sa vernima moli Bogu za oproštaj.

7.Sto je s posrjednistvom
Hristos je jedini naš posrednik u Spasenju. Verni mogu da se zalažu jedni za druge molitvom.

8.Sto je s krstenjem
Krštenjem smo "pogrebeni i vaskrsli sa Hristom". To je ulazak u novi život, u Crkvu.

9.Sto je s Biblijom koliko je uvazavana u pravoslavlju i da li molitvenici imaju prednost nad Biblijom?
Biblija je Sveto Pismo, najvažnija hrišćanska knjiga i u Pravoslavlju ima najviše mesto među knjigama. Molitvenici su samo zbirke molitvi, naravno da nemaju nikakvu "prednost nad Biblijom". To su samo pomoćne knjige za zaboravne, nisu obavezne.

10.Koliko i kakav skolski sistem imaju pravoslavci
Imamo srednje škole (bogoslovije) i fakultete, po mom mišljenju veoma dobre.

11.Kako se postaje pravoslavnim svecenikom
Na Liturgiji, rukopoloženjem od strane episkopa uz javnu potvrdu vernog naroda da je kandidat "dostojan". Danas je uobičajeno da sveštenik završi odgovarajuću školu, ali to nije obavezno. Može se rukopoložiti za sveštenika bilo koji vernik.

12.Koju ulogu u crkvi ima lajik vjernik
Glavnu. Zbog njega se sve dešava.

13.Sto je s principom svecenstvo svih vjernika
Svi Hrišćani imaju "svešteničku službu", samo su različiti darovi. "Sveštenik" u užem smislu je onaj koji je kao životno zanimanje odabrao da služi u Crkvi, ja mu dođem nešto kao "internet sveštenik" pošto je moja služba preko žice. Tj. wireless, ako ćemo sasvim precizno.

14.Kakav stav ima pravoslavna crkva prema zeni u crkvenom radu
Žena može da obavlja sve službe osim svešteničke. Obično su kod nas žene veroučitelji, vode hor, dobrotvorne ustanove i slično.

15.Moze li zena biti svecenica u crkvi.
Ne može.

16.Koji su paganski obicaji preuzeti u pravoslavlju
Svi koji nisu protivni Hrišćanstvu, odnosno nijedan.

17.Dokaz za slavljenje Bozica kao krscanskog praznika
Mi slavimo Hristovo Rođenje. Ne vidim kako to nije hrišćanski praznik?

18.Stav prema ekumeni
Ako misliš na "ekumenizam", mi smo (kao što vidiš) uvek za razgovor i rad na međusobnom upoznavanju i razumevanju. Stupanje u zajednicu izvan Istine apsolutno ne dolazi u obzir.

19.Sto mislis o reformi pravoslavne crkve koja bi dovela do pravoslavne reformacije
Crkva čuva izvorno apostolsko učenje i bogosluženje. Ne vidim šta tu treba "reformisati".

20.U kom obliku se izrazava socijalni rad pravoslavne crkve
Uglavnom isto kao i svi Hrišćani. Nažalost, Pravoslavni su uglavnom bili oni kojima je pomoć potrebna, a ređe oni koji mogu da pomognu - "svi koji hoće da žive pobožno u Hristu Isusu biće gonjeni" što reče apostol Pavle.


To je "u jednom dahu", pretpostavljam da za neka pitanja ovde očekuješ više detalja pa mi skreni pažnju šta je nejasno.

Svako dobro želim

Dina

 • Gost
Odg: Pravoslavlje - koliko ga poznajemo?
« Odgovor #5 poslato: Maj 07, 2007, 12:21:04 »
Moram priznati Zvonko,iznenadio si me 2x,jednom sto tako brzo,i drugi put sto ovako kratko,ali nije problem ,mozemo mi tocku po tocku ako se ti slazes,kako vidis ja sam i strpljiva,i uporna,a to je dovoljno za dobru debatu.
Da li je u svim narodima ,tako,da se odrzava,na zivom jeziku liturgija,kad se koristi staroslavenski jezik,i zasto se bas ortodoksna crkva,odlucila za staroslavenski jezik? :)

Van mreže Zvonko M.

 • Jr. Member
 • ***
 • Poruke: 133
 • Pravoslavni Hrišćanin
Odg: Pravoslavlje - koliko ga poznajemo?
« Odgovor #6 poslato: Maj 07, 2007, 12:58:29 »
Uh sejo, pa da sam na 20 pitanja krenuo sa dugim odgovorima crko bi HD-u server...
Nema smisla da stavljamo čoveka na trošak... ;)

Staroslovenski jezik zadržao se izvesno vreme u srpskoj Crkvi zbog nesrećnih istorijskih okolnosti, inače danas se kod nas koristi savremeni srpski jezik. Evo kako Liturgija zvuči na japanskom ako nekoga interesuje:

1. http://www.youtube.com/watch?v=Yl7R_uBNEGA
2. http://www.youtube.com/watch?v=fbi0BMN8XRQ
3. http://www.youtube.com/watch?v=-Yqj1ZBIchg
4. http://www.youtube.com/watch?v=3WG3olnYE4g
5. http://www.youtube.com/watch?v=q5VZKVM_wXo
6. http://www.youtube.com/watch?v=HaxtIQBz7uo

Zanimljivo je da (iako ne znam reč japanskog) mogu bez problema da pratim molitve i učestvujem u njihovoj Liturgiji.

Konićiva!

Dina

 • Gost
Odg: Pravoslavlje - koliko ga poznajemo?
« Odgovor #7 poslato: Maj 07, 2007, 13:29:14 »
Pošto dame imaju prednost, zamoliću brata HD za malo strpljenja dok moj tim obradi sejina pitanja.  :)

1.Liturgija na kom je jeziku
Liturgija je na jeziku naroda u kome se odvija.

2.Tko ima prava voditi Liturgiju
Samo zajednica Hrišćana na čelu sa episkopom. Ovo "zajednica" se shvata doslovno, znači sveštenik ne može sam da služi Liturgiju ako nema vernog naroda.

Mislila sam konkretno tko predvodi liturgiju, i u cemu se ona sastoji,da li u ponavljanju teksta za svecenikom ili kako,oprosti Zvonko,ako nesto pitam pogresno,znatizeljna sam a vjeruj mi da sam jedamput ,stajala pred pravoslavnom crkvom kad je netko umro ali na misi ili bogosluzju nisam nikad bila.Htjela bi jos znati sto znaci paljenje svjeca u pravoslavaca?

Van mreže No Nick

 • Moderator
 • Sr. Member
 • *****
 • Poruke: 1539
Odg: Pravoslavlje - koliko ga poznajemo?
« Odgovor #8 poslato: Maj 07, 2007, 23:06:41 »
Pozdrav!

O, pa ovo ce biti zanimljiva tema, siguran sam! Posto i mene zanima pravoslavlje, mislim da cemo lepo pricati.

No, osvrnuo bih se najpre na text koji je ostavi Zvonko:

Citat
Kada se govori o Pravoslavlju, prvo je važno znati da ono nije toliko okrenuto doktrinama kao protestantske zajednice i iz te razlike potiču mnogi nesporazumi u dijalogu.

Ne znam da li bih ja to ovako kazao, ali ok. Po meni veci je problem u definisanju pojmova, tu je sustina nerazumevanja. Dosta problema je bilo, jeste a i bice, upravo zbog ovoga-ne razumemo se sta pricamo. :)

Citat
Centar Pravoslavne Crkve je Liturgija, bogosluženje. Najbolji način da se čovek upozna sa Liturgijom jeste da ode nekoliko puta za redom i pažljivo prati tok bogosluženja. "Tekst" Liturgije može se pročitati ovde: http://www.rastko.org.yu/bogoslovlje/odgovaranje.html#_Toc513441101, ali to su samo molitve koje prate čitanje Pisma, pripremu Svetog Pričešća i sve ostalo što se tom prilikom dešava. Nemoguće je upoznati Pravoslavlje bez upoznavanja sa svetom Liturgijom, ali to je stvar ličnog iskustva. Koliko god opisivao, ne mogu nadoknaditi čitaocima taj lični opit Liturgije.

I ovo jeste tacno, ali treba naglasiti da pravoslavlje mnogo polaze na misticizmu, odnosno na misticnom iskustvu sa Bogom.

Sto se raskola 1054 tice, to je uglavnom iz pravoslavnog ugla receno, sto je dosta priblizno istorijskim cinjenicama. Taj raskol je, po meni bar, trajao vekovima pre 1054 godine, i ima nekoliko faktora. Nije bio samo problem "et filioque", odnosno "i od Sina", sto ne mora samo po sebi da bude nista lose ni doktrinarno pogresno, ali eto, kao sto je Zvonko kazao, tu je nastao problem.  Sa istocne tacke gledista razlozi tog raskola se javljaju zbog vlastoljublja i gordosti rimskog biskupa, a takodje i lazni noviteti koji su bili dopusteni od strane zapadnih biskupa. To je sa pozicije istocne crkve, i koliko znam, oni to zovu "latinska jeres". Medjutim, sa strane rimokatolika, raskol crkava je povezan sa time da istocni deo hriscanstva nije hteo, odnosno odbio je da prizna svog jedinog Bogom i zakonom postavljenog poglavara crkve, papu.  U stvari, to ucenje nije dogma, vec je samo pitanje crkvenog uredjenja.  To je nazvano tzv. 'grcka sizma'.  Danas katolici ne zele da pravoslavne zovu 'grcka sizma', i obrnuto. U sustini, pored nekih dogmi koje su se pojavile na zapadu, razlozi raskola su mnogo dublji, i mislim da se mogu objediniti u tri velike grupe: politicki, nacionalno-kulturni, i religiozni. Ono sto pravoslavni nikada nisu mogli prihvatiti, mislim da ni dan danas ne mogu, jeste rimokatolicko ucenje ne samo o nepogresivosti pape, vec i doktrina o bezgresnom zacecu Marije, kao i njenom vaznesenju. Postoji jos dosta toga da se kaze na ovu temu, ali ovo je dovoljno.

A sada bih da ja postavim neka pitanja, naravno ne mogu sve, nemam vremena i pokusacu biti sto koncizniji. :)

Citat
1.Liturgija na kom je jeziku
Liturgija je na jeziku naroda u kome se odvija.

Od kada je to tako?? To mi stvarno nije jasno.

Citat
2.Tko ima prava voditi Liturgiju
Samo zajednica Hrišćana na čelu sa episkopom. Ovo "zajednica" se shvata doslovno, znači sveštenik ne može sam da služi Liturgiju ako nema vernog naroda.

Pa cekaj, ne ko ucestvuje u liturgiji, nego ko je ima prava voditi?? I logicno je da svestenik ne moze sam da sluzi liturgiju ako nema naroda, bas kao sto ne moze kod protestanata niko da propoveda ukoliko nema naroda??? Znaci, samo episkop ima prava voditi liturgiju ili...??

Citat
3.Hijerarhija pravoslavne crkve
Svešteničke službe su: đakon, prezviter i episkop.

Samo to??

Citat
4.Koliko razlicitih pravoslavnih crkvi ima,makedonska,bugarska,...i....
Postoji samo jedna Pravoslavna Crkva u okviru koje imamo manje ili veće "oblasti" sa većinskim narodima pa je onda bogosluženje na odgovarajućem jeziku i slično. Te se "oblasti" nazivaju "pomesne crkve" i ima ih puno, skoro koliko ima naroda na zemlji.

Pa koje sve, osim nemam pojma, 17 priznatih, to jest autokefalnih pravoslavnih crkvi? Pretpostavljam ne racunamo monofizitske/staroistocne/dokalcedonske crkve?? Mislim da one ni dan danas nisu prihvacene od strane autokefalnih, zar ne (jermenska,  koptska, etiopska, jakobitska, malobarska)?

Citat
5.I koja je protu titula papi i da li je takodje nepogrjesiv i jos da li je Namjesnik Sina Bozjega na Zemlj
Ne postoji titula slična papi, mi nemamo "centralnu vlast" osim Gospoda Hrista koji je svakako nepogrešiv.

Pa ne znam bas da li je ovo u potpunosti tacno.  Kada je car Konstantin preneo prestonicu u Konstantinopolj, upravo tim aktom produbljuje se put raskolu, odnosno ovim cinom pojavili su se pocetni razlozi ka raskolu.  To je IV vek AD. Posto je Zapadni deo carstva ostao bez nadzora cara, upravo se rimski papa javlja  ne samo kao duhovni poglavar vec i svetovni (!).  Neko je kazao da su na zapadu pape bili kao carevi. Medjutim, na istoku su imperatori bili kao pape. Na zapadu je tzv. "papocezarizam" do na istoku postoji "cezaropapizam". Postoji veoma blizak odnos izmedju vladara i patrijarha, koji su cesto postavljani od strane vladara. "Patrijarh je prikaz samog Hrista. Svim svojim postupcima i recima on izrazava istinu", kazao bi jos patrijarh Fotije.  To znaci da istocni patrijarh govori o svojoj nepogresivosti u odnosu na papu. Papa sto kaze, to je 'ex catedra' nepogresivo, a sa istocne strane svi postupci su nepogresivi. To je primer papocezarizma na istoku. Prema tome, centralna vlast ne lezi bas uvek na Gospodu Hristu kako se prikazuje, nego i na svetovnoj vlasti, sto je ocigledno i dan danas.

Citat
9.Sto je s Biblijom koliko je uvazavana u pravoslavlju i da li molitvenici imaju prednost nad Biblijom?
Biblija je Sveto Pismo, najvažnija hrišćanska knjiga i u Pravoslavlju ima najviše mesto među knjigama. Molitvenici su samo zbirke molitvi, naravno da nemaju nikakvu "prednost nad Biblijom". To su samo pomoćne knjige za zaboravne, nisu obavezne.

Tacno, Biblija ima najvise mesto medju knjigama, ali samo to i nista vise. Nema onu ulogu koju ima kod protestanata ili adventista.

Citat
10.Koliko i kakav skolski sistem imaju pravoslavci
Imamo srednje škole (bogoslovije) i fakultete, po mom mišljenju veoma dobre.

Posebno su zanimljivi grcki bogoslovi, i njihovu fakulteti. :)

Citat
12.Koju ulogu u crkvi ima lajik vjernik
Glavnu. Zbog njega se sve dešava.

Pa na koji nacin??

Citat
16.Koji su paganski obicaji preuzeti u pravoslavlju
Svi koji nisu protivni Hrišćanstvu, odnosno nijedan.

Kult ikona, svetaca, obozavanje krsta, relikvija, razni drugi obicaji i sujeverja za koje kazu cak i vasi bogoslovi da su preuzeti direktno iz-paganizma. I nije lepo reci kako "nijedan" obicaj nije preuzet iz paganizma (!!), jer nije tako. Samo, u pravoslavlju vise se niko i ne buni zbog toga, upravo zbog narodnih osecanja.

Citat
17.Dokaz za slavljenje Bozica kao krscanskog praznika
Mi slavimo Hristovo Rođenje. Ne vidim kako to nije hrišćanski praznik?

A kako jeste hriscanski praznik?? Kada je nastao, ko ga je ustanovio, zasto se slavi?? Zasto ga apostoli nisu slavili, npr.? Nit' su mu pridavali odredjenu vaznost?

Citat
18.Stav prema ekumeni
Ako misliš na "ekumenizam", mi smo (kao što vidiš) uvek za razgovor i rad na međusobnom upoznavanju i razumevanju. Stupanje u zajednicu izvan Istine apsolutno ne dolazi u obzir.

:) Na koje "mi" mislis, jer nemaju svi isti stav o ekumeni ni u pravoslavlju??

Citat
19.Sto mislis o reformi pravoslavne crkve koja bi dovela do pravoslavne reformacije
Crkva čuva izvorno apostolsko učenje i bogosluženje. Ne vidim šta tu treba "reformisati".

Ako je sve od apostola, sta je sve sa mnogim ucenjima koji su se pojavili vekovima nakon apostola? Osim toga, mislim da se mogu na nekoliko delova podeliti periodi razvoja pravoslavnog misljenja: do vaseljenskih sabora, period vaseljenskih sabora, period posle vaseljenskih sabora.  Ovaj period je trajao do pada Carigrada 1453 godine, a sledeci period je kada je bio  uticaj zapadne teologije na istocnu, a trajao je negde do pocetka 20 veka. Nakon toga dolazi tzv. neopatristicka sinteza, koja i dan danas traje.

Pozdrav svima, izvinjam se na dugom postu.
גַּל־עֵינַי וְאַבִּיטָה נִפְלָאֹות מִתֹּורָתֶךָ׃

αὕτη δέ ἐστιν ἡ αἰώνιος ζωή ἵνα γινώσκωσιν σὲ τὸν μόνον ἀληθινὸν θεὸν καὶ ὃν ἀπέστειλας Ἰησοῦν Χριστόν

Van mreže Zvonko M.

 • Jr. Member
 • ***
 • Poruke: 133
 • Pravoslavni Hrišćanin
Odg: Pravoslavlje - koliko ga poznajemo?
« Odgovor #9 poslato: Maj 08, 2007, 00:02:46 »
Mislila sam konkretno tko predvodi liturgiju, i u cemu se ona sastoji, da li u ponavljanju teksta za svecenikom ili kako, oprosti Zvonko, ako nesto pitam pogresno, znatizeljna sam a vjeruj mi da sam jedamput, stajala pred pravoslavnom crkvom kad je netko umro ali na misi ili bogosluzju nisam nikad bila. Htjela bi jos znati sto znaci paljenje svjeca u pravoslavaca?
Ok, nisam razumeo pitanje. Dakle, Liturgija služba koja objedinjuje molitve, čitanje Biblije, propoved i Sveto Pričešće. Evo samog početka molitve da dobiješ ideju kako to "izgleda":

Citat
Sveštenik (stane ispred naroda i glasno svečanim glasom): Blagosloveno Carstvo Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova.

Narod odgovara (obično se sve peva): Amin.

Sveštenik: U miru Gospodu se pomolimo.

Narod: Gospode pomiluj (smiluj se).

Sveštenik: Za višnji mir i spasenje duša naših, Gospodu se pomolimo.

Narod: Gospode pomiluj.

Sveštenik: Za mir svega sveta, za nepokolebljivost svetih Božjih Crkava, i sjedinjenje svih, Gospodu se pomolimo.

Narod: Gospode pomiluj.

...
Sveštenik: Jer Tebi priliči svaka slava, čast i poklonjenje, Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i uvek i u vekove vekova.

Narod: Amin. Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu. I sada i uvek i u vekove vekova, amin. Blagoslovi dušo moja Gospoda i sve što je u meni ime sveto Njegovo. Blagosloven jesi Gospode.

Na sličan način ta molitva teče od početka do kraja Liturgije. Nakon uvodne molitve, čitaju se odgovarajući odlomci iz Pisma (koje je podeljeno na delove "začala", tako da se tokom godine pročita sve). Posle čitanja Pisma sledi propoved, molitva za "oglašene", tj. one koji se pripremaju za krštenje, a nakon toga molitva vernih i Sveto Pričešće. To je u najkraćim crtama.

Sveće su u ranije vreme bile potrebne jer je Liturgija počinjala jako rano, dok još nije svanulo, pa je svaki vernik nosio sa sobom osvetljenje da bi mogao da prati i čita molitve. Nakon završetka Liturgije, pošto je već došao dan, verni bi ostavljali sveće u nekom delu crkve da izgore i to se zadržalo do danas kao običaj da se "ukrasi" hram, ali nema nikakav poseban značaj. Taj običaj danas, nažalost, polako nestaje.

Postoje u toku godine službe, posebno tokom Vaskrsa, na kojima se gasi veštačko svetlo i koriste isključivo sveće kao kod prvih Hrišćana, evo jednog lepog snimka sa vaskršnje službe: http://www.youtube.com/watch?v=NNowJjsGLKw

Pitanja je mnogo, a poslenika malo pa vas još jednom molim za strpljenje.
Pokušaću da odgovorim na sve, ali već jedva nazirem kraj pitanjima...

Natasa

 • Gost
Odg: Pravoslavlje - koliko ga poznajemo?
« Odgovor #10 poslato: Maj 08, 2007, 00:17:18 »
Evo, molim i ja sve zainteresovane da idu polako s pitanjima jer niti su pitanja povrsna niti zelimo povrsne odgovore od Zvonka. Nece nam Zvonko pobeci nikud.  :yel: Samo polaaaako.  :juice:

Sveće su u ranije vreme bile potrebne jer je Liturgija počinjala jako rano, dok još nije svanulo, pa je svaki vernik nosio sa sobom osvetljenje da bi mogao da prati i čita molitve. Nakon završetka Liturgije, pošto je već došao dan, verni bi ostavljali sveće u nekom delu crkve da izgore i to se zadržalo do danas kao običaj da se "ukrasi" hram, ali nema nikakav poseban značaj. Taj običaj danas, nažalost, polako nestaje.

Hej, Zvonko, sad prvi put cujem ovakvo objasnjenje. Meni ovo ima smisla. Odlicno. A pomalo i romanticno. Mislim da svetlost sveca stvara prisniju atmosferu medju tako okupljenim ljudima nego npr. svetlost reflektora tako da razumem tvoj žal za time. Elem, jasno nam je kako smo mi ljudi skloni da na ono sto je potrebno dodamo i gomilu nepotrebnih stvari, koje Bog nikad nije trazio od nas. Nazirem evolutivni tok upotrebe sveća jer njihova upotreba danas u pravoslavnim crkvama ima sasvim drugu funkciju.  :whistle:

Van mreže No Nick

 • Moderator
 • Sr. Member
 • *****
 • Poruke: 1539
Odg: Pravoslavlje - koliko ga poznajemo?
« Odgovor #11 poslato: Maj 08, 2007, 03:45:57 »
Evo jedna opaska, vezana za svece.


Citat
Sveće su u ranije vreme bile potrebne jer je Liturgija počinjala jako rano, dok još nije svanulo, pa je svaki vernik nosio sa sobom osvetljenje da bi mogao da prati i čita molitve. Nakon završetka Liturgije, pošto je već došao dan, verni bi ostavljali sveće u nekom delu crkve da izgore i to se zadržalo do danas kao običaj da se "ukrasi" hram, ali nema nikakav poseban značaj. Taj običaj danas, nažalost, polako nestaje.

Koliko ja znam, svece se pale samo kada je slaba osvetljenost, odnosno kada se ne vidi, a one se danas pale i po danu, i za pokoj duse, i na groblju, i kada covek umre, itd itd, sto nema veze za hramskim svecama. Cajkanovic lepo pise o tome, cini mi se. I ja danas mogu upaliti svecu kada nestane struja, sto i cinim, kao i vecina, kazao bih, ali ona nema nikakvih misticnih znacenja, nema nikakve religijske simbolike u njenom paljenju, sto nije slucaj sa pravoslavcima gde sveca ima takvu ulogu.

Pozdrav.
גַּל־עֵינַי וְאַבִּיטָה נִפְלָאֹות מִתֹּורָתֶךָ׃

αὕτη δέ ἐστιν ἡ αἰώνιος ζωή ἵνα γινώσκωσιν σὲ τὸν μόνον ἀληθινὸν θεὸν καὶ ὃν ἀπέστειλας Ἰησοῦν Χριστόν

Dina

 • Gost
Odg: Pravoslavlje - koliko ga poznajemo?
« Odgovor #12 poslato: Maj 08, 2007, 04:33:54 »
E,Zvonkic,pa ti si pravi,ne moras se zuriti,kad stignes,i onako smo prozelitizam iskljucili,trudis se brate,hvala i svaka ti cas.A ja opet,zensko,puno pitanja,ovo sa svjecama mi je prihvatljivo,objasnjenje ali jedno potpitanje,kao dijete sam vidjela,paljenje svjeca kod mrtvaca i na groblju,a nije se desavalo u zoru,a sto to znaci? :hm: :hm: :hand:

Van mreže HristosDolazi

 • Moderator
 • Sr. Member
 • *****
 • Poruke: 11745
 • Adventista
Odg: Pravoslavlje - koliko ga poznajemo?
« Odgovor #13 poslato: Maj 08, 2007, 05:05:26 »
A ja sam prvi postavio pitanje ali izgleda necu doci nikad na red!  >:(

Pozdrav
Bog je ljubav

Van mreže Zvonko M.

 • Jr. Member
 • ***
 • Poruke: 133
 • Pravoslavni Hrišćanin
Odg: Pravoslavlje - koliko ga poznajemo?
« Odgovor #14 poslato: Maj 08, 2007, 06:10:24 »
Jedan predlog - da se ovde zadržim na tome da obrazložim "šta" mi verujemo (u skladu sa nazivom teme), a da pitanja "zašto" i "da li je to tako" prebacimo na posebne teme. Jer moji dragi sagovornici znaju da kada mi ukrstimo duhovne mačeve, ta se bitka otegne na bar dvadesetak stranica teksta. Jasno je da se Adventisti ne slažu sa puno stvari ovde, ali cilj teme i nije da se dokazuje, već samo da se nabroji.

Što se sveća tiče, to je zaista najsporednija sporedna stvar u Pravoslavlju. Sveće imaju određenu biblijsku simboliku - na primer, Hrišćani su "svetlost svetu", pa mi onda volimo da se podsetimo i na taj način da "pazimo da svetlost koja je u nama ne postane tama". Kada se neko upokoji u Gospodu, mi zapalimo sveću da se podsetimo da će doći jutro Vaskrsenja i da je život pobedio smrt, a svetlost tamu.