Autor Tema: Kada je poceo rat na Nebu  (Pročitano 7077 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže laki

 • Sr. Member
 • *****
 • Poruke: 1701
Kada je poceo rat na Nebu
« poslato: Februar 21, 2011, 11:05:32 »
KAD JE NASTAO RAT NA NEBU?

Pre opisa samoga rata, Jovan nam je u prvih šest stihova dvanaeste glave Otkrivenja, opisujući neprijateljstvo između Crkve, prikazane simbolom žene, u čijem se krilu rodio Hristos, i aždaje, koja predstavlja Sotonu, naznačio vremenski okvir kada se taj rat mogao dogoditi. Evo tog opisa:
„I znak veliki pokaza se na nebu: žena obučena u sunce, i mesec pod nogama njenim, i na glavi njenoj venac od dvanaest zvezda. I beše trudna, vikaše od muke, i mučaše se da rodi. I pokaza se drugi znak na nebu, i gle, velika crvena aždaha, koja imaše sedam glava, i deset rogova; i na glavama njenim sedam kruna; i rep njen odvuče trećinu zvezda nebeskih, i baci ih na zemlju. I aždaha stajaše pred ženom koja šćaše da se porodi, da joj proždere dete kad rodi. I rodi muško, sina, koji će pasti sve narode s palicom gvozdenom; i dete njeno bi uzeto k Bogu i prestolu njegovu. A žena uteče u pustinju gde imaše mesto pripravljeno od Boga, da se onamo hrani hiljadu i dvesta i šezdeset dana.„ Otk 12,1-6.
Ovaj vremenski okvir počinje, dakle, sa pojavom Hrista i traje do povlačenja Žene, odnosno Crkve, u pustinju. A to znači do početka mračnog srednjeg veka, kako to ovih 1260 proročkih dana, koji su u stvari 1260 kalendarskih godina (v. Jez 4,6) tumači Biblija (up. Otk 11,2; 13,5 i Dan 7,25). Tada će Crkva biti „sakrivena od lica zmijina„ (Otk 12,14). A dobro je poznato, da mračni srednji vek počinje sredinom šestog stoleća. Prema tome, ovaj rat na nebu se morao dogoditi na samom početku hrišćanske ere. Ali kada?
Ono što naročito treba podvući, jeste da se Nebo poslužilo jednim posebnim sredstvom u ratu protiv Sotone: „I oni ga pobediše krvlju jagnjetovom i rečju svedočanstva svojega, i ne mariše za život svoj do same smrti.„ Otk 12,11.
Ovo je pravi ključ, koji nam pokazuje da je ovaj rat nastao onda kad je nebo moglo da se pozove na Hristovu prolivenu krv. A to znači - posle Golgote. Zašto je Hristova krv, koja je prolivena na krstu, bila toliko važna i značajna? Šta je postignuto njome? Govoreći o Isusu Hristu, apostol Pavle kaže:
„Jer bi volja očina da se u nj useli sva punina, i kroza nj da primiri sve sa sobom, umirivši krvlju krsta njegova, kroza nj sve, bilo na zemlji ili na nebu.„ Kol 1,19.20.
Hristos je, dakle, ostvario na Zemlji volju nebeskog Oca time što je svojom krvlju na krstu pomirio sa Bogom ono što je na Zemlji i ono što je na Nebu. Na Zemlji, zna se, ljude. Da više ne budu neprijatelji Božji. A na nebu? Koga? Da li Sotonu i njegove demone? Svakako, ne! Zar bi Hristos dozvolio Sotoni da ga ubije, pa da tako ostvari mir sa njime? I sama ova pomisao je besmislena! Na Golgoti je Sotoni odzvonilo posmrtno zvono. Za njega nema nade. Ostaje nam da zaključimo da je ovde reč o vernim anđelima i o stanovnicima drugih svetova, koji nisu pali u greh. Ta nebeska bića su tek sa Golgotom shvatila pravi karakter Sotone, tog velikog varalice i opadača. Tek su njegova okrutna borba protiv Hrista i zločin koji je počinio na krstu, prolivši Njegovu nevinu krv, mogli u potpunosti da ugase ljubav, koju su nebeski anđeli i nebeska bića gajili prema njemu. To potvrđuje i Elen G. Vajt, jedan od najcenjenijih duhovnih pisaca:
„U borbi između Hrista i sotone otkriven je za vreme Spasiteljevog rada na Zemlji karakter velikog varalice. Ništa nije moglo tako potpuno da odvoji sotonu od ljubavi nebeskih anđela i celog vernog svemira kao njegova okrutna borba protiv Otkupitelja sveta.„ 1)
Kad su sa krsta počele da padaju svete kapi krvi Božjeg Sina, tek tada su nebeska bića razumela svu gnusobu greha i u njima je nestalo svake naklonosti prema Luciferu. U knjizi „Čežnja vekova„ opisujući Hristo-vu smrt na Golgoti Elen G. Vajt piše:
„Sotona je uvideo da je njegova laž razobličena. Njegova vladavina otkrivena je pred bezgrešnim anđelima i svemirom. Otkrio je sebe kao ubicu. Prolivši krv Božjeg Sina, izgubio je svaku naklonost nebeskih bića. Odsada je njegovo delovanje ograničeno. Bez obzira na držanje koje bi pokazao, više nije mogao sačekivati anđele koji dolaze iz nebeskih dvorova i pred njima optuživati Hristovu braću kao one koji su obučeni u haljine prljave i oskvrnjene grehom. Tako se prekinula poslednja karika izraza naklonosti između sotone i nebeskog sveta.„ 2)
I još jednom ovaj isti duhovni pisac piše o ovom trenutku:
„Ispoljavajući svoje ogorčeno neprijateljstvo prema Hristu sve dok ga nije izranjavljenog, skrhanog i slomljenog srca oterao na krst, sotona je postigao samo to da je sebe sa korenom zauvek iščupao iz srca svih stanovnika vasione.„ 3)
Šta zaključujemo? Tek kad su stanovnici vasio-ne izbacili iz svog srca svaku naklonost prema sotoni, a to se desilo kad je sotona ubio Božjeg Sina na Golgo-ti, tek tada su se u potpunosti stavili na Hristovu stranu i kao nebeski ratnici bili spremni da se kao i Hristos bore do same smrti.
Razaranjem Sotonine „države smrti„ (Jevr 2,14) „postalo je spasenje i sila i carstvo Boga našega, i oblast Hrista njegova„ (Otk 12,10). Hristovo carstvo proširilo se i na našu Zemlju, jer sotona više nije bio knez ovoga sveta. To potvrđuje i Elen G. Vajt, koja odmah iza reči „Hristos je priklonio svoju glavu i umro„ 4) citira Otkrivenje: „I čuh glas veliki na nebu koji govori: sad posta spasenje i sila i carstvo Boga našega, i oblast Hrista njegova; jer se zbaci opadač braće naše, koji ih opadaše pred Bogom našim dan i noć.„ Otk 12, 10.
Dakle, opadač je zbačen sa neba tek kad je Hris-tos priklonio svoju glavu i umro. Tek tada je postalo spasenje, i sila i carstvo Božje. Tek tada je carstvo Božje prošireno i na našu Zemlju, koja je do tada bila u rukama sotone. Tek tada je Hristos dobio vlast nad našom Zemljom. Celo nebo se tome obradovalo.
Kada je tačno Hristos dobio potvrdu da ima svu vlast na Nebu i na Zemlji? Pogledajmo kako je tekao razgovor između Isusa i Marije Magdalene u jutro vaskrsenja: „Isus joj reče: ženo! što plačeš? koga tražiš? A ona misleći da je vrtar reče mu: gospodine! ako si ga ti uzeo kaži mi gde si ga metnuo, i ja ću ga uzeti. Isus joj reče: Marija! A ona obazrevši se reče mu: Ravuni! koje znači učitelju. Reče joj Isus: ne dohvataj se do mene, jer se još ne vratih k ocu svojemu; nego idi k braći mojoj, i kaži im: vraćam se k ocu svojemu i ocu vašemu, i Bogu svojemu i Bogu vašemu.„ Jv 20,15-17.
Zapazimo dva vrlo bitna momenta u ovom tekstu! Isus ne dozvoljava Mariji da ga se dotakne, jer se još nije bio vratio k Ocu svojemu. Drugo, on poručuje preko Marije svojim učenicima da se vraća Bogu. S Marijom Magdalinom bila je Marija Jakovljeva i Solomija (Mk 16,1) i Jovana i neke druge žene (Lk 24,10). Posle svega što se dogodilo na grobu, one su krenule da potraže apostole i da im jave radosnu vest o Hristovom vaskrsenju. Ali šta se desilo na tom putu?
„A kad iđahu da jave učenicima njegovim, i gle, srete ih Isus govoreći: zdravo! A one pristupivši uhvatiše se za noge njegove i pokloniše mu se.„ Mt 28,9.
Hristos se ponovo javio. Na grobu samo Mariji, a sada svima. Na grobu Marija Magdalina nije smela da ga se dotakne, jer se još nije bio vratio k Ocu svojemu, a sada ga se sve dotiču, verovatno pre svih Marija, i klanjaju mu se. A ono što je interesantno, Isus ih sada ne sprečava u tome. Šta to znači? To jednostavno znači da je on u međuvremenu već bio kod svoga Oca. Tog istog dana, ali nešto kasnije, u susretu sa svojim učenicima, Isus je to i potvrdio:
„I pristupivši Isus reče im govoreći: dade mi se svaka vlast na nebu i na zemlji.„ Mt 28,18.
Ako Isus nije bio na Nebu, kako je mogao dobiti svaku vlast na Nebu? Ako nije bio na Nebu, od koga je mogao dobiti vlast i na Zemlji? Svakako da mu Sotona nije prišao posle vaskrsenja i rekao: „Pobedio si! Evo, predajem ti vlast na Zemlji! Sada si ti gospodar!„
Znači, Isus je bio kod svog Oca i primio vlast! Ali, vraćajući se na Zemlju, smatram, naišao je na žestok otpor sotone. Drugačije verovatno nije ni bilo, ako se zna da je đavo „krvnik ljudski od početka„ (Jv 8,44). Ta stara zmija verovatno je pokušala da osujeti Hrista. I to je izazvalo rat na nebu. Ali Hristos, koji je uzeo obličje Arhanđela, nadvladao je Sotonu i njegove demone. Ovaj rat nije dugo trajao. Bio je munjevit, upravo onakav kako je to Hristos i najavio: „Ja videh sotonu gde spade s neba kao munja.„ Luka 10,18.
Sve se to dogodilo u nedelju posle Hristovog vaskrsenja. Sotona je potisnut s neba. Nebo se oslobo-dilo opadača i njegovih paklenih sila. „I više im se ne nađe mesta na nebu„ (Otk 12,8).
Većinom se ljudi zabrinjavaju oko tekstova u Svetom Pismu koje nikako ne razumeju, ali tekstovi koji mene najviše zabrinjavaju su oni koje VRLO DOBRO razumem

Van mreže laki

 • Sr. Member
 • *****
 • Poruke: 1701
Odg: Kada je poceo rat na Nebu
« Odgovor #1 poslato: Februar 21, 2011, 11:05:47 »
Stih „Sad posta spasenije i sila i carstvo Boga našega, i oblast Hrista njegova.„ (Otk 12,10) dokaz je više da se sve ovo odigralo u hrišćanskom periodu, jer se ovde Sin Božji pominje kao Hristos.
Nebo je nastavilo da se veseli, jer je zbačen opadač, a Hristos je požurio da ohrabri svoje učenike, jer se „đavo vrlo rasrdio, znajući da vremena malo ima„ (Otk 12,12).
Kako je reagovao Sotona posle ovog poraza?
„I kad vide aždaha da zbačena bi na zemlju, gonjaše ženu koja rodi muško.„ Otk 12,13.
Žena koja je rodila muško jeste Crkva, a „muško„ je Hristos. I to nam pokazuje da se ovaj rat desio posle Hristovog utelovljenja, odnosno tačnije: kad „dete njeno (ženino - prim. ZKP) bi uzeto k Bogu i prestolu njegovu (Otk 12, 5). Odmah posle ovog rata počela su nemilosrdna progonstva Hristove Crkve. Sotona je preko zemaljskih, u to vreme rimskih vlasti, surovo i svirepo kažnjavao sve one, koje je Hristos otrgao iz njegovih ruku.
Pošto je Crkvi pretilo potpuno uništenje, njoj, odnosno „ženi dana biše dva krila orla velikoga da leti u pustinju na svoje mesto, gde će se hraniti vreme i vremena i po vremena, sakrivena od lica zmijina„ (Otk 12, 4). Ovaj stih smo već objasnili. I on potvrđuje da je reč o hrišćanskom periodu, a to dokazuje da se ovaj rat odigrao na početku hrišćanske ere, tačnije posle Krsta.
Rat se danas vodi na Zemlji. Samo na Zemlji. I to žešće nego ikad. O tome vrlo rečito piše i apostol Pavle: „Naš rat nije s krvlju i s telom, nego s poglavarima i vlastima, i s upraviteljima tame ovoga sveta, s duhovima pakosti ispod neba.„ Ef 6,12.
Istini za volju, valja odrediti i pojam neba. Prema apostolu Pavlu postoje tri neba. On sam govori o tome da je bio na trećem nebu:
„Znam čoveka u Hristu koji pre četrnaest godina (ili u telu, ne znam; ili osim tela, ne znam: Bog zna) bi odnesen do trećega neba. I znam za takvoga čoveka (ili u telu, ili osim tela, ne znam: Bog zna) da bi odnesen u raj, i ču neiskazanih reči kojih čoveku nije slobodno govoriti.„ 2. Kor 12,2-4.
Kao što vidimo, apostol Pavle „treće nebo„ poistovećuje sa „rajem„, nebeskim rajem. „Drugo nebo„ bi onda bio zvezdani prostor nad nama, a „prvo nebo„ vazdušni omotač naše Zemlje. Ovu misao izražava i Mojsije kad kaže: „Gle, Gospoda je Boga tvojega nebo, i nebo nad nebesima...„ 5. Mojs 10,14. A Solomun prilikom osvećenja Hrama u svojoj molitvi kaže: „Ali hoće li doista Bog stanovati na zemlji? Eto, nebo i nebesa nad nebesima ne mogu te obuhvatiti, akamoli ovaj dom što ga sazida?„ 1. Car 8,27.
Delim, svakako, mišljenje onih koji govore da je sukob između Hrista i Sotone otpočeo još na „trećem nebu„, odnosno u nebeskom „raju„. Uostalom, i sama Biblija govori o tome da je Sotona, dok je još bio heruvim zaklanjač, bio u neposrednoj blizini Božjoj:
„Bio si u Edemu vrtu Božjem; pokrivalo te je svako drago kamenje. (...) Ti si bio heruvim, pomazan da zaklanjaš; i ja te postavih; ti beše na svetoj gori Bož-joj, hođaše posred kamenja ognjenoga. Savršen beše na putevima svojim od dana kad se rodi dokle se ne nađe bezakonje na tebi. Od mnoštva trgovine svoje napunio si se iznutra nasilja, i grešio si; zato ću te baciti kao nečistotu s gore Božje, i zatrću te izmeću kamenja ognjenoga, heruvime zaklanjaču! Srce se tvoje ponese le-potom tvojom, ti pokvari mudrost svoju svetlošću svojom; baciću te na zemlju, pred careve ću te položiti da te gledaju.„ Jez 28,13-17.
Na osnovu ovih stihova može se zamisliti kako se odvijao rat između Hrista i Sotone. Sotona je najpre izbačen iz „trećeg neba„. Kad se našlo bezakonje na njemu, on nije više mogao ostati u Božjoj blizini. Bezakonje ga je učinilo nečistotom i on je zbačen sa svog uzvišenog položaja. Zbačen na „drugo nebo„. Tu je nastavio da „vara sav vasioni svet„ (Otk 12,9). Sve do Golgote. Na Golgoti je Hristos izvojevao konačnu pobedu prolivši svoju krv. Elen G. Vajt veže upravo za taj trenutak Sotonino zbacivanje:
„Prolivši krv Božjeg Sina, izgubio je svaku naklonost nebeskih bića. Odsada je njegovo delovanje ograničeno.„5)
Tek onda je došao rat, o kome govori prorok sa Patmosa. Stanovnici neba su ga mogli pobediti upravo „krvlju jagnjetovom i rečju svedočanstva svojega„ (Otk 12,11). Sa „drugog neba„ Sotona je sa svojim demonima zbačen na Zemlju. Njegovo delovanje je bilo ograničeno. „Drugo nebo„ se oslobodilo opadača:
„Zato veselite se nebesa i vi koji živite na njima. Teško vama koji živite na zemlji i moru, jer đavo siđe k vama, i vrlo se rasrdio, znajući da vremena malo ima.„ Otk 12,12.
Sotoni je za rat protiv Hrista ostala samo Zemlja i „prvo nebo„.
Pavle nam u borbi s ovim krvnicima i preporučuje:
„Toga radi uzmite sve oružje Božje, da biste se mogli braniti u zli dan, i svršivši sve održati se.„ Ef 6,13Molim komentar iskusnijih korisnika u vezi ovoga teksta .
Tekst je preuzet sa drugog foruma .
Većinom se ljudi zabrinjavaju oko tekstova u Svetom Pismu koje nikako ne razumeju, ali tekstovi koji mene najviše zabrinjavaju su oni koje VRLO DOBRO razumem

Van mreže Global Administrator

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Poruke: 2925
Odg: Kada je poceo rat na Nebu
« Odgovor #2 poslato: Februar 21, 2011, 11:36:48 »
Molim komentar iskusnijih korisnika u vezi ovoga teksta .
Tekst je preuzet sa drugog foruma .

Pročitao sam. Šta znam, ima tu smisla i logike, ali ova izjava me je oduševila:

Citat
Znači, Isus je bio kod svog Oca i primio vlast! Ali, vraćajući se na Zemlju, smatram, naišao je na žestok otpor sotone. Drugačije verovatno nije ni bilo, ako se zna da je đavo „krvnik ljudski od početka„ (Jv 8,44). Ta stara zmija verovatno je pokušala da osujeti Hrista. I to je izazvalo rat na nebu. Ali Hristos, koji je uzeo obličje Arhanđela, nadvladao je Sotonu i njegove demone. Ovaj rat nije dugo trajao. Bio je munjevit, upravo onakav kako je to Hristos i najavio: „Ja videh sotonu gde spade s neba kao munja.„ Luka 10,18.

Nikada ovo nisam razmišljao, da je Isus naišao na žestok otpor kada je od Oca primio vlast, dakle kada se vraćao na Zemlju!

Van mreže ExNihilo

 • Full Member
 • **
 • Poruke: 87
 • Adventista
Odg: Kada je poceo rat na Nebu
« Odgovor #3 poslato: Februar 21, 2011, 19:21:51 »
Ne bih se slozio s nekim delovima, da budem precizan, da je rat izbio na nebu i da je Sotona zbacen sa neba tek nakon Hristove smrti.

Prvo da se dotaknem 'treceg neba', nisam siguran da mozemo Pavlov tekst uzeti kao potvrdu da postoji 'trece nebo'. On ovde govori o hvalisanju i kaze da kada bi se on, Pavle, hvalio, nasuprot nekim drugima koji se hvale a koji su bili povod teksta, onda bi se hvalio takvim i takvim stvarima. Covek koji je odnosen na trece nebo itd, zvuci vise kao hipoteticki primer cime bi se Pavle hvalio, kada bi vec doslo do toga.

Ali hajde da se vratimo na druge stvari koje su mnogo jasnije da se shvate nedvosmisleno.

Zapazimo prvo da se Isus molio "Da bude volja tvoja na zemlji, kao sto je na nebu". Da je u to vreme jos trajala pobuna na nebu Isusova molitva ne bi imala smisla.

Pogledajmo zatim sta Ellen White kaze na tu temu: (izvinjavam se posto cu da prevodim sa engleskog, umesto da citiram postojeci prevod Ellen White jer mi nije dostupan)

Znaci Vremena, Jun 10, 1903 par. 1.
Pri ulasku u Edemski vrt, nakon sto je izbacen iz neba, uspeo je prevariti nase pra-roditelje.
____________________________________________________________________________________________________________

Patrijarsi i Proroci 1890
Prvo poglavlje ... Cak i kada je izbacen s neba, Beskrajna Mudrost nije unistio Sotonu. Posto je jedino sluzba iz ljubavi prihvatljiva Bogu, vernost njegovih stvorenja mora biti utemeljena na cvrstom ubedjenju u njegovu pravicnost i dobronamernost. ... 
Drugo poglavlje ... Kada je zemlja izasla iz ruku svog tvorca bila je neograniceno lepa.
____________________________________________________________________________________________________________
Velika Borba 1879
Prvo poglavlje

Bog je objavio da pobunjenici vise ne mogu ostati na nebu. ...
Onda postade rat na nebu. Sin Bozji, princ neba, i njegovi verni andjeli su se ukljucili u borbu protiv vrhovnog pobunjenika i onih koji su se ujedinili s njim. Sin Bozji i pravedni, lojalni andjeli su nadjacali  a Sotona i njegovi simpatizeri su izbaceni s neba. ... Ni tracak pobune nije ostao. ... Lojalni andjeli su oplakivali sudbinu onih koji su bili njihovi drugovi u blagostanju. Njihov gubitak se osecao na nebu. Otac se posavetovao sa Isusom u vezi hitnog sprovodenja plana stvaranja coveka da nastani zemlju.

Mislim da je iz prilozenog ocigledno da je rat na nebu izbio jos pre stvaranja zemlje, kao i da je Sotona izbacen jos tada.

Pozdrav

Van mreže robivek

 • Sr. Member
 • *****
 • Poruke: 1455
Odg: Kada je poceo rat na Nebu
« Odgovor #4 poslato: Februar 22, 2011, 00:33:53 »
Pozdrav brate laki,zaista se radujem sto si raspolozen za istrazivanje bibliskih istina...a kada smo kod postavljenog pitanja,bez razmisljanja ti mogu reci da si potpuno u pravu da je rat na nebu izbio PRE HRISTOVOG DOLASKA NA ZEMLJU I NJEGOVE MISIJE SPASAVANJE COVECANSTVA !!! Klucni dokaz u prilog ovome nalazimo u knjizi o Jovu 1,6-12:

"...A jedan dan dođoše sinovi Božji da stanu pred Gospodom, a među njih dođe i Sotona.
I Gospod reče Sotoni: otkuda ideš? A Sotona odgovori Gospodu i reče: prohodih zemlju i obilazih.
I reče Gospod Sotoni: jesi li vidio slugu mojega Jova? nema onakoga čovjeka na zemlji, dobra i pravedna, koji se boji Boga i uklanja se oda zla.
A Sotona odgovori Gospodu i reče: eda li se uzalud Jov boji Boga?
Nijesi li ga ti ogradio i kuću njegovu i sve što ima svuda unaokolo? djelo ruku njegovijeh blagoslovio si, i stoka se njegova umnožila na zemlji.
Ali pruži ruku svoju i dotakni se svega što ima, psovaće te u oči.
A Gospod reče Sotoni: evo, sve što ima neka je u tvojoj ruci; samo na njega ne diži ruke svoje. I otide Sotona od Gospoda..."

U ovim tekstovima citamo da je sotona u jednoj prilici,a to se definitivno zbilo davno, pre nego sto je Hristos dosao na zemlju,imao razgovor sa Bogom koji je bio tipican za njegov,ocito vec pokvareni karakter.On je postao "specijalista" za konflikt sa Tvorcem,on je stavljao pod znak pitanja Bozji rezim vladanja i iskrenost stvorenih bica u sluzbi svome Tvorcu,i sto je najbitnije - ON JE DOBIO ODOBRENJE DA SPROVODI SVOJEVIDNU KAMPANJU PROTIV JEDNE OSOBE u kojoj je bio spreman upotrebiti sve arsenale koje mu stoje na raspolaganju (a ocito je da je imao dosta toga).Naravno, sa jednim ogranicenjem koji mu je sam Bog dao.
Sve ovo govori da je tada sotona vec bio uveliko ono sto i danas jeste  - PALI ANDGEO,ZBACEN SA NEBA,JER JE "krvnik ljudski" i Bozji neprijatelj ...

Ove cinjenice dokazuju da se je rat na Nebu definitivno dogodio PRE HRISTOVE MISIJE NA PLANETU ZEMLJU (Njegovog dolaska putem rodgenja) a jedini nacin da iko pokusa osporiti ovaj argumenat je dokazati da je knjiga o Jovu pisana NAKON HRISTOVOG DOLASKA a to je dragi moj brate Laki - nemoguce !!!
Mission impossible !!!

Pozdrav i svako dobro

Van mreže 144000

 • vernik crkve ostatka
 • Sr. Member
 • *****
 • Poruke: 962
 • adventista
Odg: Kada je poceo rat na Nebu
« Odgovor #5 poslato: Februar 22, 2011, 02:39:30 »
Rat na nebu

      Pobuniti se protiv Božje vladavine bio je najveći zločin. Kao da je celo nebo bilo uzavrelo. Anđeli su bili organizovani u grupe, a svaka je na čelu

-   4   -

imala višeg anđela koji je komandovao. Sotona je ratovao protiv Božjeg zakona, jer je bio častoljubiv i želeo je da uzvisi sebe, a nije bio voljan da se potčini autoritetu Božjeg Sina, velikog zapovednika neba.

      Sva nebeska vojska bila je sabrana da se  pojavi pred Ocem, da bi se odlučilo o svakom slučaju. Sotona je drsko objavio svoje nezadovoljstvo što je Hristos pretpostavljen njemu. Ustao je ponosno i uporno tvrdio da on treba da bude jednak sa Bogom i da bude uzet u savet sa Ocem i razume Njegove namere. Bog je obavestio sotonu da će samo svome Sinu otkrivati svoje tajne namere i On zahteva od cele porodice na nebu, čak i od sotone, da prema Njemu pokažu bezpogovornu poslušnost koja se podrazumeva; ali da se on (sotona) pokazao nedostojnim mesta na nebu. Tada je sotona likujući pokazao na svoje simpatizere kojih je bilo skoro polovina svih anđela i uzviknuo:*Ovi su sa mnom! Hoćeš li i njih isterati i napraviti takvu prazninu na nebu?* Tada je izjavio da je spreman da se odupre Hristovom autoritetu i da brani svoje mesto na nebu silom, snagom protiv snage.

      Dobri anđeli su zaplakali kada su čuli sotonine reči i njegovo likovanje i hvalisanje. Bog je objavio da pobunjenici ne mogu više ostati na nebu. Njihovo visoko i srećno stanje bilo je pod uslovom poslušnosti zakonu kojeg je Bog dao da vlada visokim redom inteligentnih bića. Ali ništa nije predviđeno za spasenje onih koji se usuđuju da prestupaju Njegov zakon. Sotona se osmelio u svojoj pobuni i izrazio je svoj prezir prema Stvoriteljevom zakonu. Ovo sotona nije mogao da podnese. On je tvrdio da anđelima nije potreban nikakav zakon već treba da budu pušteni da slobodno slede svoju sopstvenu volju koja će ih uvek voditi pravim putem; taj zakon je ograničavanje njihove slobode; i da je ukidanje zakona veliki cilj stava kojeg je zauzeo. Stanje anđela, smatrao je on, treba da se poboljša. Božje mišljenje nije bilo takvo, jer je On zakone uzvisio i izjednačio ih sa sobom. Sreća anđeoske vojske sastojala se u njihovoj savršenoj poslušnosti zakonu. Svako je imao naročiti posao koji mu je bio dodeljen i sve dok se sotona nije pobunio, vladao je savršeni red i harmonična akcija na nebu.

      Tada je došlo do rata na nebu. Božji Sin, Knez neba, i Njegovi verni anđeli angažovali su se u sukobu sa arhipobunjenikom i onima koji su se udružili  sa njim. Božji Sin i verni, odani anđeli su nadvladali; a sotona i njegovi simpatizeri su bili izbačeni sa neba. Sva nebeska vojska je priznala i obožavala Boga pravde. Na nebu nije ostala nijedna mrlja pobune. Sve je ponovo bilo mirno i skladno kao ranije. Anđeli na nebu su oplakivali sudbinu onih koji su bili njihovi drugovi u sreći i blaženstvu. Njihov gubitak se osećao  na nebu.

   
-   5   -

      Otac se savetovao sa svojim Sinom o tome da se odmah izvrši njihova namera da se načini čovek koji će nastanjivati zemlju. On će staviti čoveka na probu da bi se ispitala njegova odanost pre nego što će zauvek postati siguran. Ako bude podneo test kojim Bog smatra da ga treba ispitati, on će na kraju biti jednak sa anđelima. Trebalo je da ima Božju naklonost i trebalo  je da razgovara sa anđelima i oni sa njim. On nije smatrao prikladnim da ih stavi van domašaja sile neposlušnosti.


      NAPOMENA:   Ovo je prvo poglavlje iz knjige The Story of Redemption od       Ellen G. White.Pogledaj u Velikoj borbi poglavlje "Poreklo zla" i u Patrijarsima i prorocima prvo poglavlje  "Zašto je bilo dozvoljeno da se greh pojavi"
I niko nije mogao da nauci tu pesmu osim onih 144000 otkupljenih sa zemlje.Otk.14:3

Van mreže Global Administrator

 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Poruke: 2925
Odg: Kada je poceo rat na Nebu
« Odgovor #6 poslato: Februar 22, 2011, 04:02:17 »
Velika Borba 1879
Prvo poglavlje

Bog je objavio da pobunjenici vise ne mogu ostati na nebu. ...
Onda postade rat na nebu. Sin Bozji, princ neba, i njegovi verni andjeli su se ukljucili u borbu protiv vrhovnog pobunjenika i onih koji su se ujedinili s njim. Sin Bozji i pravedni, lojalni andjeli su nadjacali  a Sotona i njegovi simpatizeri su izbaceni s neba. ... Ni tracak pobune nije ostao. ... Lojalni andjeli su oplakivali sudbinu onih koji su bili njihovi drugovi u blagostanju. Njihov gubitak se osecao na nebu. Otac se posavetovao sa Isusom u vezi hitnog sprovodenja plana stvaranja coveka da nastani zemlju.

Mislim da je iz prilozenog ocigledno da je rat na nebu izbio jos pre stvaranja zemlje, kao i da je Sotona izbacen jos tada.

Pozdrav

Izbačen - odakle? :) To što više nije imao pristup "nebeskom savetu" ili kako li već? Božjem prestolu? Ja mislim da je taj rat sa sotonom imao više faza.

Prva faza jeste ta kada je on zbačen zbog svog greha, odnosno kada je izbačen zbog svog greha iz nebeskog saveta. Druga faza je njegova zabrana ostatku svemira (gde je imao pristup nakon zbacivanja sa nebeskog saveta). Treća faza je njegovo konačno zbacivanje isključivo na ovu zemlju, o čemu govori i Otkrivenje. Kao što ni sud, npr., nije samo iz jedne faze, nego više, tako i to njegovo zbacivanje. Moje mišljenje.

Trenutno nemam previše vremena da se pozabavim ovom temom, ali je tema u svakom slučaju interesantna, jer i sama Egw kao da govori o 3 vrste zbacivanja sotone ili u najmanju ruku o 2, a ne samo o jednoj.

Van mreže HristosDolazi

 • Moderator
 • Sr. Member
 • *****
 • Poruke: 11745
 • Adventista
Odg: Kada je poceo rat na Nebu
« Odgovor #7 poslato: Februar 22, 2011, 05:28:56 »Molim komentar iskusnijih korisnika u vezi ovoga teksta .
Tekst je preuzet sa drugog foruma .

Mogu da kazem da se u vecini slazem sa ovim tekstom. Adventisti veruju u koncept "velike borbe izmedju dobra i zal" koja je zapocela pobunom sotone koja se desila mnogo ranije nego sto dogadjaj u Otkrivenju 12. glavi govori.

Ali, kao i svaki rat, tako i ovaj rat ima odredjene bitke kojke su ili pobedjene ili izgubljene, stime sto neke od bitaka mogu da se proglase preokretnicom rata. Kada su Adam i Eva pogresili, to je bila jedna izgubljena bitka, ne za Boga ali za coveka. Ali ona nije odlucila rat. Bitka koja je odlucila rat je KRST. Nakon krsta, svima je jasno da je sotona pobedjeni neprijatelj. Hristovo krunisanje koje je opisano u Otkrivenju 4. i 5. je konacno preuzimanje vlasti od strane Hrista i sotona je od tada "zbacen" na zemlju gde se silno rasrdio protvi Hristove crkve znajuci da je sada konacno izgubljen.

Pozdrav
Bog je ljubav

Van mreže ExNihilo

 • Full Member
 • **
 • Poruke: 87
 • Adventista
Odg: Kada je poceo rat na Nebu
« Odgovor #8 poslato: Februar 22, 2011, 05:33:56 »
Izbačen - odakle? :) To što više nije imao pristup "nebeskom savetu" ili kako li već? Božjem prestolu? Ja mislim da je taj rat sa sotonom imao više faza.

Prva faza jeste ta kada je on zbačen zbog svog greha, odnosno kada je izbačen zbog svog greha iz nebeskog saveta. Druga faza je njegova zabrana ostatku svemira (gde je imao pristup nakon zbacivanja sa nebeskog saveta). Treća faza je njegovo konačno zbacivanje isključivo na ovu zemlju, o čemu govori i Otkrivenje. Kao što ni sud, npr., nije samo iz jedne faze, nego više, tako i to njegovo zbacivanje. Moje mišljenje.

Trenutno nemam previše vremena da se pozabavim ovom temom, ali je tema u svakom slučaju interesantna, jer i sama Egw kao da govori o 3 vrste zbacivanja sotone ili u najmanju ruku o 2, a ne samo o jednoj.

Prijatelju,
ne znam zasto postavljas pitanje 'odakle'?

Zar nije sasvim jasno odakle?
"Sva nebeska vojska bila je sabrana da se  pojavi pred Ocem, da bi se odlučilo o svakom slučaju. Sotona je drsko objavio svoje nezadovoljstvo što je Hristos pretpostavljen njemu. Ustao je ponosno i uporno tvrdio da on treba da bude jednak sa Bogom i da bude uzet u savet sa Ocem i razume Njegove namere. Bog je obavestio sotonu da će samo svome Sinu otkrivati svoje tajne namere i On zahteva od cele porodice na nebu, čak i od sotone, da prema Njemu pokažu bezpogovornu poslušnost koja se podrazumeva; ali da se on (sotona) pokazao nedostojnim mesta na nebu. Tada je sotona likujući pokazao na svoje simpatizere kojih je bilo skoro polovina svih anđela i uzviknuo:*Ovi su sa mnom! Hoćeš li i njih isterati i napraviti takvu prazninu na nebu?* Tada je izjavio da je spreman da se odupre Hristovom autoritetu i da brani svoje mesto na nebu silom, snagom protiv snage.
...
Tada je došlo do rata na nebu. Božji Sin, Knez neba, i Njegovi verni anđeli angažovali su se u sukobu sa arhipobunjenikom i onima koji su se udružili  sa njim. Božji Sin i verni, odani anđeli su nadvladali; a sotona i njegovi simpatizeri su bili izbačeni sa neba. Sva nebeska vojska je priznala i obožavala Boga pravde. Na nebu nije ostala nijedna mrlja pobune. Sve je ponovo bilo mirno i skladno kao ranije. Anđeli na nebu su oplakivali sudbinu onih koji su bili njihovi drugovi u sreći i blaženstvu. Njihov gubitak se osećao  na nebu."

Zar je "Sva nebeska vojska bila je sabrana da se  pojavi pred Ocem" nebeski savet i zar je "skoro polovina svih andjela" (odnosno trecina andjela po otkrivenju) bila u nebeskom savetu?
Zar ne kaze ovde nedvosmisleno "Tada je došlo do rata na nebu. Božji Sin, Knez neba, i Njegovi verni anđeli angažovali su se u sukobu sa arhipobunjenikom i onima koji su se udružili  sa njim."
Da li se Sin Bozji angazovao, zajedno sa lojalnim andjelima, samo da izbaci Sotonu iz nebeskog saveta?
Kako mozemo stalno ponavljanje "na nebu', "sa neba" da tumacimo "samo iz nebeskog saveta"?

A sto se tice faza izbacivanja, Ellen White govori u Patrijarsi i Proroci, kao i u Velikoj Borbi, da Bog nije Lucifera odmah izbacio iz nebeskog saveta, pa cak ni smenio sa pozicije Heruvima, zaklanjaca, nego se dugo nosio s njim, pokusavajuci , ljubavlju, da mu pokaze daje pogresio i da se vrati na pravi put, pre nego je konacno morao da ga izbaci.

Pozdrav

Van mreže 144000

 • vernik crkve ostatka
 • Sr. Member
 • *****
 • Poruke: 962
 • adventista
Odg: Kada je poceo rat na Nebu
« Odgovor #9 poslato: Februar 22, 2011, 16:02:54 »


Izbačen - odakle? :) To što više nije imao pristup "nebeskom savetu" ili kako li već? Božjem prestolu? Ja mislim da je taj rat sa sotonom imao više faza.

Prva faza jeste ta kada je on zbačen zbog svog greha, odnosno kada je izbačen zbog svog greha iz nebeskog saveta. Druga faza je njegova zabrana ostatku svemira (gde je imao pristup nakon zbacivanja sa nebeskog saveta). Treća faza je njegovo konačno zbacivanje isključivo na ovu zemlju, o čemu govori i Otkrivenje. Kao što ni sud, npr., nije samo iz jedne faze, nego više, tako i to njegovo zbacivanje. Moje mišljenje.

Trenutno nemam previše vremena da se pozabavim ovom temom, ali je tema u svakom slučaju interesantna, jer i sama Egw kao da govori o 3 vrste zbacivanja sotone ili u najmanju ruku o 2, a ne samo o jednoj.

Je li zbacivanje i rat isto?Niti je bilo niti ce biti.Dakle,u ceznji vekova stoji da u nedelju vaskrsenja kada Anjdeo Gavrilo dolazi po Isusa SVI demoni beze od straha kod sotone.Pazite od beze od jednog jedinog andjela.Koja logika d sotona se ne pobije sa andjelom stovrenim bicem i zadrzi telo u grobu,nego odlucuje da udje u borbu sa samim Bogom?Neka mi da neko logiku-ikakvu.Bojim se od misa ali cu zato tigra da razvalim od batina :whistle:
I niko nije mogao da nauci tu pesmu osim onih 144000 otkupljenih sa zemlje.Otk.14:3

Van mreže lavić

 • Sr. Member
 • *****
 • Poruke: 3843
Odg: Kada je poceo rat na Nebu
« Odgovor #10 poslato: Februar 23, 2011, 01:04:29 »
Molim braću da mi predoče iz Pisma gde je precizirano vreme zbacivanja satane?
Tek po tom bih dao mišljenje o celom tekstu.
Da ne bismo žurili setimo se ko je još uvek knez ovog sveta i čini mnogo zla a da li ima pristup i sad na nebu ili ne i od kad nema ili neće imati.
Molim da se pažljivo pogledaju i uporede stihovi Otk. 11. 15 sa 12. 10 upoređujući reči iz oba stiha i prateći opise vremena zbivanja tih radnji, pa se čujemo.
Bog vas blagoslovio.

Van mreže David

 • Sr. Member
 • *****
 • Poruke: 1460
Odg: Kada je poceo rat na Nebu
« Odgovor #11 poslato: Februar 23, 2011, 02:12:35 »
Mislim da osvrt koji je Laki dao je izvanredan opis tog sukoba koji se dogodio davno u povijesti svemira. Ono što je bitno je da je sotoninom pobunom u svemiru došlo do jedne neravnoteže. Prije toga sve je bilo savršeno. Iz biblijskoga opisa, pa i ovih opisa ovdje ja bi to razumio (ili bolje, predstavio si) na slijedeći način.

Nakon Luciferove otvorene pobune, Bog otac je očito pozvao sva nebeska bića da se svrstaju. Na tom zboru, očito je data prigoda Luciferu da se izjasni o svojim problemima, i da iznese svoje viđenje. Očito je i Bog otac iznio svoje argumente. Moguće da je bilo puno pitanja oko toga. Poslije takve rasprave, Bog je pozvao da se opredijele na koju će stranu. Oni koji su povjerovali Luciferu, prešli su na njegovu stranu, a oni koji nisu povjerovali Luciferu ostali su na Božjoj strani. Ono što je bitno, jedna trećina anđela prešla je na Luciferovu stranu. Iz tog proizlazi da je Lucifer imao prilično jake argumente, kada je mogao tako uvjeriti jednu trećinu izuzetno inteligentnih bića, Božjih anđela. Međutim dvije trećine ostale su na Božjoj strani. Međutim Bog je dobro znao da među njima ima jako puno onih koji istina vjeruju Bogu, ali nisu sigurni dali Lucifer nije u pravu. Vjerojatno se radilo o argumentima koji su bili čista hipoteza, koje je Lucifer uzeo zdravi za gotovo, a Bog je samo rekao što je bez nekih dokaza. (nije ni mogao ništa dokazati, jer svijet nije bio stvoren). Upravo zbog tog neslaganja, Lucifer nije više mogao ostati u području Božjeg prijestolja. Očito nije više mogao nikoga nagovarati, niti odgovarati, ali imao je mogućnost komunikacije sa Bogom i ostalim anđelima. Pretpostavljam da mu je Bog omogućio neko mjesto u svemiru gdje je mogao utjecati na ostale anđele.

Jedan od Luciferovih argumenata bio je kako Bog svoju stvaralačku moć zadržao isključivo za sebe, i nikome drugome to ne dozvoljava. Da bi demantirao tu sotoninu tvrdnju Bog je stvorio Zemlju, i sve što je na njoj. Stvorio je i čovjeka koji je po svojoj prirodi sličan Bogu. Čovjek je prilikom svog stvaranja dobio takove karakteristike koje nisu imali ni anđeli. Npr. Čovjek je imao sposobnost reprodukcije, (anđeli to nemaju), tj Bog preko čovjeka (muža i žene) stvara nova bića, odnosno nove ljude. Čovjeku je data mogućnost upravljanja sa zemljom. Nakon stvaranja, očito je Sotona prigovarao Bogu zbog ne ravnopravnosti njih dvojice, jer sotona nije imao pristup čovjeku. Bog mu tada ograničava pristup samo ka drvetu spoznaje dobra i zla. Upravo na tom mjestu čovjek svoje ovlasti koje mu je Bog dao predaje sotoni. Nakon toga sotona se predstavlja kao zakoniti predstavnik ove planete. (knez ovog svijeta). Nakon toga mislim da demoni (ostali pali anđeli) nisu mogli prići Božjem prijestolju, samo je mogao Sotona (bivši Lucifer) dolaziti kao predstavnik ove planete. Za Boga je očito bilo najvažnije da dokaže kako su sve sotonine optužbe protiv Boga samo izmišljotina. Bog je rekao da je ljubav, ali to još nije u potpunosti dokazao. Sotina je očito svoje ciljeve i napade podastirao kao neku plemenitu želju za nečim savršenijim i boljim. Svoje neuspjehe uvijek je opravdavao svojom slabijom pozicijom, Upravo zbog toga Bog je dopuštao sotoni određene akcije koje su upropastile Joba i još mnogu Božju djecu samo da bi demantirao sotonine optužbe. Sve što je Bog dokazivao, bilo je dokazivanje kako u pozadini svih sotoninih akcija stoji mržnja, ljubomora i zavist sotone prema Isusu Kristu. Upravo Isusovo utjelovljenje, njegov život ovdje na zemlji od 33,5 godine, Njegova smrt i uskrsnuće pokazale su i dokazale svu strahotu Sotoninih argumenata. Sada od Božjih stvorenja koji su živjeli izvan zemlje, nitko više nije dvoumio niti pomišljao da bi sotona u bilo čemu imao pravo. Isusovom smrću, Kristu je vraćena  izgubljena mogućnost predstavljanja naše planete. Predstavnik ove planete nije više sotona, već Krist. Očito se sada samo bori za svoje pristalice. Rat koji je trajao nekoliko tisuća godina očito dobiva druga pravila. Trenutno je to borba za ljude, ljude koji će biti na Božjoj ili sotoninoj strani. To bi mogli nazvati "BORBA ZA UM". Upravo zbog toga sotona se silno bori ovladati umovima ljudi, i onemogućiti im opredjeljenje za Boga. Njegova strategija više nema pravila. Cilj je jedina stvar koju poznaje. O tome biblija govori kada kaže da sotona ide kao ričući lav jer zna da vremena malo ima.

Eto tako ja razumijem taj rat i zbacivanje sotone.
pozdrav

Van mreže lavić

 • Sr. Member
 • *****
 • Poruke: 3843
Odg: Kada je poceo rat na Nebu
« Odgovor #12 poslato: Mart 24, 2011, 12:08:37 »
I čuh glas veliki na nebu koji govori: sad posta spasenje i sila i carstvo Boga našega, i oblast Hrista njegova; jer se zbaci opadač braće naše, koji ih opadaše pred Bogom našim dan i noć.„ Otk 12, 10.
Dakle, opadač je zbačen sa neba tek kad je Hris-tos priklonio svoju glavu i umro. Tek tada je postalo spasenje, i sila i carstvo Božje. Tek tada je carstvo Božje prošireno i na našu Zemlju, koja je do tada bila u rukama sotone. Tek tada je Hristos dobio vlast nad našom Zemljom. Celo nebo se tome obradovalo.,,


Da li je sve do pre 20 vekova satana činio šta želi a od onda Isus vlada?
Pa mi onda nemamo borbu protiv sila tame jer Isus vlada i ne može u Njegovom carstvu satana da čini šta hoće....a sve ovo zlo je u čijem carstvu...samo glasno razmišljam?

Opet bih zamolio da se uporede gore navedena 2 stiha i osvrne na njihovo vreme dešavanja pa da onda uđemo u dijalog malo opširnije jer je 12 glava dobra glava za neke provere.
I ako mi je dozvoljeno da primetim da Isus nije rođen u okrilju CRKVE jer je On tek kasnije uspostavio crkvu već da je ta đena recimo Izraelska država koja je iznedrila u okrilju 12 plemena dete.

Pozdrav.

Van mreže dona

 • Sr. Member
 • *****
 • Poruke: 973
Odg: Kada je poceo rat na Nebu
« Odgovor #13 poslato: Mart 26, 2011, 08:05:10 »
Samo da kažem da postoji varijanta da je taj rat eshatološki i da sotona još nije zbačen sa neba... tek će

Van mreže lavić

 • Sr. Member
 • *****
 • Poruke: 3843
Odg: Kada je poceo rat na Nebu
« Odgovor #14 poslato: Mart 27, 2011, 11:04:41 »
Možda istu varijantu imamo. Evo danas želim reći još jednu stvar, nigde ne čitam nešto što bi mi bilo vodič ili da idem za nekom osobom  (muškom ili ženskom) već SAMO Pismo i kako mi Bog otvori da razumem toga se držim. Na žalost dok sam čitao mnoštvo knjiga raznih crkvi video sam takođe mnoštvo ne istine i sve sam ostavio i zamolio Boga da samo Njega želim slušati te da mi On tumači i otvori razum da razumem ispravno Njegovu reč.

Od tad nemam predrasude ni prema kome jer imam Boga i jak oslonac pa ko može verovati neka veruje. Kad bi svi tako učinili prestale bi verske podele jer se Bog ne deli i nema sto istina.
Pozdrav.