Crveno voće i povrće mogu smanjiti rizik od raka i srčanih bolesti i usporiti proces starenja. Jagode, maline, cvekla, crvena paprika, crvena jabuka, trešnje i rotkvice bogate su antioxidantima. Oni nas štite od štetnih materija koje nastaju u našem telu prilikom oksidacije. Te štetne materije mogu ubrzati proces starenja jer slabe ćelije, a na koži se njihovim uticajem mogu stvoriti bore. Tu prirodnu hemijsku reakciju pojačavaju spoljašnji faktori kao što su pušenje, zagadjenost, preterano sunčanje, zračenje i loša ishrana. «Pigment crvenog voća i povrća ima velike antioxidativne mogućnosti» kaže doktorka Sara Šenker dietetičarka iz Britanskog nitricionističkog udruženja. Hranljive materije iz takve hrane nisu nužne, odnosno, sa nutricionističkog stajališta nećete biti zakinuti ako je nejedete ali je vrlo bitna za poboljšanje zdravlja i može doprineti sprečavanju raka i srčanih bolesti. Prirodni odbrambeni sitem našeg tela može se ojačati materijama kojih obično ima u crvenom voću i povrću a to su selen, vitamin A i vitamin B.

Iako crveno povrće sigurno nije ključ večne mladosti ipak može doprineti lepšem izgledu. «Ne možete zaustaviti fizičko starenje, ali možete smanjiti štetu.» kaže doktor Šenker. Ako pazite na ždravlje to će se odraziti na vešem izgledu. Crvena hrana može povećati i energetski nivo – crveno voće i povrće bogato je vitaminom C koj je nužan za prirodni telesni imunitet.

Crvena paprika, na primer, ima dvostruko više vitamina C od narandže. Uz to crvene parike su dobar izvor vitamina B6, gvoždja i kalijuma. Crveni luk dobar je izvor vlakna, vitamina C, folne kiseline, kalcijuma i gvoždja, smanjuje nivo lošeg holesterola i povećava nivo dobrog holesterola. Uz to crveni luk sadrži mnogo kalijuma koj pomaže u regulisanju krvnog pritiska. Naučne studije su pokazale da likopen iz rotkvica može sprečiti srčane bolesti i rak prostate, dojke i serviksa. Likopen je snažan antioxidant koj se bori protiv materija koje izazivaju rak. Osim toga, čini se da je likopen još delotvorniji kad se rotkvice skuvaju. Likopena ima u lubenici i u crvenom grejpfrutu. Za sok od borovnica zna se da ublažava simptome cistitisa. Doktor Šenker kaže da borovnice sadrže limunsku kiselinu koja nepromenjena prolazi kroz bubrege i urinarni trakt što onemogućuje razmnožavanje bakterija.

Iako je bitno povećati količinu crvenog voća i povrća u ishrani još je bolje jesti hranu svih boja. Stručnjaci za ishranu nam preporučuju barem 5 porcija voća i povrća dnevno što ne znači da kombinacije hrane stalno moraju biti iste. Dakle, što šarenije i raznovrsnije to bolje.

(1499)

Crveno voće i povrće