Prema Svetskoj organizaciji za zdravlje, aktivno ili pasivno pušenje dovodi do više od 4 miliona smrtnih slučajeva godišnje, od kojih 430 hiljada u Sjedinjenim Američkim Državama, 150 hiljada u Latinskoj Americi i 45 hiljada u Kanadi.

Razlog tako velikih, alarmantnih šifri proizilazi iz činjenice da je pušenje štetna navika od koje se nije jednostavno osloboditi. Vezanost za cigaretu čini da mnogi umiru prerano, od kojih polovina od 39 do 69 godina.

Nikotin, glavni razlog zavisnosti prema cigareti vezuje pušače čvršće nego heroin, kokain, alkohol, kafein ili hašiš.

S druge strane, dim cigarete sadrži oko 4500 toksičnih substanci, prouzrokovajući više od 25 različitih bolesti, od kojih su najpoznatije bolesti srca, pluća, gangrena i rak. Pušenje stvara probleme i na nivou impotencije.

U Severnoj Americi, pušenje više dovodi do smrti nego upotreba alkohola i drugih droga, ubistva, saobraćajne nesreće, sida i samoubistva zajedno. U više industrijskih zemalja, jedna trećina slučaja raka nalaze razlog svog postojanja u duvanu. U isto vreme, rak pluća je glavni uzrok smrti zbog raka medju ženama.

Zaključak: Živimo kvalitetno. Odbacimo sve ono što uskraćuje našu slobodu i čini nas zavisnim. Nemojmo uništavati naše telo. To se od nas očekuje zbog onih koji su nam mili i dragi, zbog nas samih i zbog našeg Stvoritelja. Slavna ličnost iz Biblije, car David, je u jednoj pesmi uzviknuo: «Hvalim te Bože što sam divno sazdan. Divna su dela tvoja i duša moja to zna dobro.» Prihvatimo i mi neverovatnu vrednost nas samih. Neka briga za naše zdravlje pokaže da smo dostojni vrednosti koje posedujemo.

(110)

Dim cigarete

1 Comment

  • mtr

    Ja čitao da je pušenje zdravo, jer ubija bakcile unutar tijela, te pretpostavljam da je pušenje kao i svaki drugi lijek: ako se uzme previše štetno je.
    A što se tiče 4500 toksičnih supstanci većina je proizvod tretmana kojima je duhan podvrgnut tokom hemijskih procesiranja u fabrikama, dakle prirodni duhan sa polja i u luli OK, duhan iz fabrike zamotan u papir NE.