S obzirom na planetarni trend “biti mlađi po svaku cenu” sasvim je razumljivo što su bore postale neprijatelj broj 1, te se kozmetičke kuće
decenijama trude da otkriju čudotvorni perparat koj bi koži vratio izgubljenu mladost.

Kada je pre 15 godina pronadjen botox, čijim se ubrizgavanjem parališe odnosno ukoči odredjen mišić na licu pomislilo se da je problem bora zauvek rešen. Preko 5 miliona amerikanaca godišnje se podvrgavalo toj proceduri. Ali je ta brojka ubrzo smanjana budući da je dokazano da je toksin botulin može da dovede i do alergijskih reakcija. Upravo zbog toga se pre nekoliko godina našao na listi pozitivno alergogenih substanci. Osim toga dejstvo botoxa je kratkotrajno te proceduru treba ponavljati svakih 6 meseci, što dovodi do atrofije mišića kojim je usled stalnog blokiranja onemogućeno da radi normalno. Šta više, brzo se pokazalo da upotreba botoxa izaziva veliki broj nus pojava: spuštenost kapapka i obrva, nemogućnost mimičkih pokreta, paralizu mišića, otok i crvenilo. Osim što je intervencija bolna za pacijenta zbog uboda iglama još jedna velika mana ovog metoda je i ta što lice poprima ukočen i izveštačen izgled.

Izdvajanjem hialuronske kiseline kao osnovnog sastojka kože koj se gubi procesom starenja pokušalo se da se njenim ubacivanjem u kožu izravnaju površinske i duboke bore. Prodor hialorunske kiseline u kožu podstiče produkciju novih kolgonih i eleastičnih vlakana te se na ovaj način postiže mladoliki izgled kože. Medjutim i kod ovog metoda pokazali su se nedostatci: pojava otoka i crvenila, upotreba igle koja prouzrokuje bol i relativno kratkotrajan efekat. Nije zanemarljiva ni finansijska strana priče, odnosno činjenica da svako obnavljanje postupka zahteva izdvajanje novih $600.

(68)

Loša vest za vaše bore