Ogledalo je predmet koji se najviše upotrebljava u doba puberteta. Procenjivanje sopstvene vrednosti posmatranjem u ogledalu tipično je za mlade ljude. Zato je razumljivo zašto pojava akni na licu može da izazoe psihičko opterećenje kod mladih. Da li nešto možemo učiniti kad se akne već pojave. Naravno da možemo. Prvi korak je da saznamo nešto više o njima. Latinski naziv je akne vulgaris, javljaju se zbog pojačanog rada žlezdi za lučenje u vreme puberteta. Lojne žlezde proizvode loj koj daje koži potrebnu masnoću i elastičnost. Kod nekih osoba primećuje se nasledno povećano lučenje loja. To se vidi po brzom mašćenju kose i povećanoj masnoći kože lica. Kod ovih osoba češća je pojava akni nego kod osoba sa normalnim lojnim žlezdama. U pubertetno doba poremećenjem hormona androgena i estrogena u korist androgena dolazi do povećanog lučenja žlezda i do rožavanja zida izvodnih lojnih kanala. Ovako nastala masa koja se sastoji od loja i karotina iz orožanih ćelija oksidira i zatvara izvodni kanal lojnih žlezda.

 
Na licu se pojavljuju crne tačkice. Njihov sadržaj može sam da se isprazni ili uz lak pritisak. Neki od tih lojnih kanala ostaju zatvoreni pa kasnije nagomilavanjem loja nastaje bubuljica. Pražnjenjem bubuljice nastaje mali levkasti ožiljak. Teži oblik akni nastaje kad zapaljenje zahvati ne samo lojne žlezde nego i okolno tkivo. Akne tada grade ciste i apcese a njihovim pražnjenjem na koži nastaju ožiljci i ulegnuća. Ovako izmenjena koža je savršeno mesto za razvoj bakterija, najčešće staflokokusa i mikrobakterijusa seboreje.

 

A sada sagledajmo koji su uzroci iritacije lojnih žlezda. Prvi uzrok je nepravilna ishrana. Ne treba jesti masnu i jako začinjenu hranu, slane i masne sirove, orahe i slatkiše, naročito ne čokoladu. Zati može biti poremećaj rada creva – neredovno pražnjenje kod konstipacije ili ubrzano pražnjenje kod kolitisa. Zatim žarišne isfekcije na krajnicima ili pokvarenih zuba. Poremećaj rada štitne žlezde, poremećaj ili povreda. Ove nadražujuće faktore lojnih žlezda treba otkloniti a zatim pristupiti lečenju akni. Lečenje se sprovodi u prvom redu održavanjem higijene umivanjem mlakom vodom i medicinskim sapunom. Noću se stavljaju medicinski aprarati koji vrše sušenje i ljuštenje orožalih ćelija epitela. Zatim se ujutru lice briše odgovarajućim dezinficirajućim preparatima. Kod težih oblika akni koriste se korktikosteroidi kremovi koji ublažuju zapaljenje i antibiotske masti koje sprečavaju zapaljenje kože. Povremeno treba uzimati antibiotike širokog spektra u trajanju od desetak dana.

 
Lečenje se sprovodi ne samo primanjem lekova nego i promenom ishrane i načina života. U ishrani neka bude više voća i povrća uz izbegavanje pomenutih namernica. Uvedite u vaš život šetnje, vežbanje na svežem vazduhu sunačanje i kupanje. Izbegavajte stresne situacije i neka bude dovoljno sna u vašem životu, popravite sve kvarne zube.

 

To je znanje koje treba da imamo o aknama ali učinimo i drugi korak. Primenite savete. Cenite svoje zdravlje. Otkrijte nešto više o sebi i videćete da vi niste samo lik u ogledalu već mnogo više od toga. To što se vidi je samo estetska forma jedne ličnosti a pravno njeno bogatstvo nalazi se u unutrašnjosti. Ona osoba koja nadje za vredno da oktrije vaše duhovne vrednosti sigurno će smatrati vaše lice privlačnim. Osoba kao što ste vi postoji samo jedna na svetu. Dakle, pravi ste unikat.

(315)

Akne